‘Discuţia privind ieşirea din criză prin reluarea creditării este una contradictorie. Toate băncile din România sunt în situaţia de a relua creditarea acum, peste un minut. Ceea ce le lipseşte este încrederea. Banca Naţională a pompat bani în bănci. Băncile au bani pentru a da credite, dar relansarea creditării aşa cum era înainte nu se va mai întâmpla niciodată, cel puţin în viitorul previzibil’, a afirmat Vasilescu.
Potrivit oficialului BNR, România nu se va putea dezvolta fără atragerea de capital străin, una dintre variante fiind atragerea fondurilor europene.
‘România nu se poate dezvolta la parametrii normali fără capital străin. Dar ce bănci avem noi aici, ce capital intern avem? N-avem. Singura noastră soluţie este să atragem capital străin. O soluţie ar fi atragerea fondurilor structurale. Acestea sunt o realitate, iar ele trebuie absorbite, iar pentru asta trebuie să existe proiecte în infrastructură, etc. Zeci de milioane de euro stau în vitrină şi aşteaptă să fie luate’, a subliniat Adrian Vasilescu.
Acesta a adăugat că România este o ţară în care statul nu are de unde să sprijine sistemul bancar din bugetul naţional, aşa cum se întâmplă în alte state.
‘România este o ţară în care statul nu trebuie să scoată niciun ban să sprijine sistemul bancar. Poate că ar fi fost luni întregi în care nu s-ar fi plătit salariile. Deocamdată, nu sunt niciun fel de indicii că s-ar întmpla asta. La noi, sunt tot felul de discuţii privind sistemul bancar. În toate ţările care au avut probleme mari în această criză a fost nevoie să se salveze sistemul bancar cu banii din bugetul statului pentru a nu cădea băncile. Când cad băncile după ele cade ţara’, a punctat consilierul guvernatorului BNR.
Adrian Vasilescu a menţionat, totodată, că actualul Guvern a făcut o mare greşeală atunci când a lansat sintagma ‘salarii nesimţite’ pentru nu toţi angajaţii erau incompetenţi.
‘Guvernul a făcut o mare greşeală când a lansat ideea de salarii nesimţite. Salarii nesimşite sunt acelea pentru care acel angajat nu a adus niciun leu în plus pentru banii primiţi.
SURSA: Agerpres