‘Dacă la greci se va ajunge să nu se mai plătească pensiile şi salariile şi violenţa va continua, pe fondul încetării de plăţi, aceasta ar produce efecte în toată Europa’, a spus Vasilescu, la un post de televiziune.

Acesta a dat asigurări că România nu ar simţi efectul evoluţiilor din Grecia şi al violeţelor de stradă izbucnite, la Atena, în urma programului de austeritate anunţat de Guvern.

‘Eu nu văd situaţii dramatice, nu văd cauze care să tulbure puternic România în zilele următoare’, a arătat consilierul lui Mugur Isărescu.

Adrian Vasilescu consideră că situaţia României nu este similară Greciei şi nu este de aceeaşi gravitate.

‘Problema Greciei este complicată. Grecia are o datorie publică de 340 miliarde euro, care a ajuns la un PIB şi jumătate ca nivel al datoriei. Este limpede că ţara a trăit pe datorie şi s-a dus pe o pantă de consum. Datoria publică a României este de 22 miliarde euro. Problema pentru noi este creşterea datoriei. Aceasta a crescut de trei ori, din 2006 încoace. Fluxurile de bani care au intrat până în 2008, inclusiv, care atingeau şi 16 miliarde euro pe an, nu au mai venit. Pe noi ne-a salvat acordul cu FMI’, a subliniat Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului a reafirmat faptul că băncile din România cu capital majoritar grecesc nu pot declanşa efecte negative în economia românească.

‘Nu vă gândiţi cumva că am putea avea necazuri de la băncile româneşti cu capital grecesc. Aceste bănci sunt în acest moment într-o stare de echilibru. Banca Naţională le supraveghează atent. Grecii nu vor să strice această sursă de stabilitate din România’, a afirmat Adrian Vasilescu.