‘S-a pierdut echivalentul a mii şi mii de pensii. Asta e realitatea. Când a apărut legea privind amputarea salariilor bugetarilor, nu ştiu prin ce împrejurare sau prin ce ‘miracol’ a apărut acolo şi BNR, făcându-se abstracţie de faptul că în această ţară banca naţională este o instituţie unică şi are cu bugetul ţării o singură relaţie: BNR dă bani bugetului, impozitul din profitul BNR fiind de 80%. Pentru toate companiile, pentru toţi salariaţii impozitul este de 16%, pentru BNR e de 80%. De asemenea, plăteşte impozit pe salarii, impozit pe investiţii. (…) Vinovaţi sunt cei care au făcut legea. Legea a trecut prin Parlament, nu ştiu cine a pus pixul şi a făcut asta. Un proiect de lege are un parcurs lung prin comisii, în plen, nu ştiu unde a apărut pixul ce a trecut acolo şi Banca Naţională. Noi am acceptat şi nu putem să dăm statul în judecată’, a explicat Vasilescu.
Acesta a subliniat că BNR a acceptat moral, deoarece era greu să vină şi să întrebe ‘de ce ne tăiaţi nouă?’.
‘A fost aici o relaţie morală între noi şi societatea românească şi o relaţie oficială şi juridică între Guvernul României şi Comisia Europeană. Am acceptat moral pentru că era greu să venim noi să spunem: de ce ne tăiaţi nouă? Am acceptat şi am spus că vom găsi o formulă să rămână aceşti bani tăiaţi până la sfârşitul anului, cum a fost în lege. A intervenit Banca Centrală Europeană cu legea europeană şi a spus nu aveţi voie să luaţi bani de la Banca Naţională, nici măcar un leu, pentru că asta se consideră finanţare a bugetului şi vă amendăm. Amenda ar fi fost de 70-80 ori sau chiar 200 de ori mai mare decât tăierea salariilor. S-a considerat că legea e lege, la BNR s-au tăiat salariile şi bucata tăiată s-a trecut în fondul de rezervă (…) banii merg doar la rezervă, un fond pentru viitor ce rămâne în contabilitatea BNR şi vor fi folosiţi cândva’, a mai spus Adrian Vasilescu.
Oficialul BNR a precizat că România a pierdut şi prin faptul că 1.800 salariaţi ai băncii centrale fac valoare adăugată, au o contribuţie la PIB şi, tăindu-se 25% din salariu partea asta s-a scos din valoarea adăugată. Impozitul pe salarii şi CAS, sănătate, nu s-au mai încasat.
Vasilescu a menţionat că ‘salariile în BNR nu sunt deloc mari, sunt mai mari decât salariile bugetarilor, dar nu sunt deloc mari. Sunt mai mici decât la băncile comerciale, astfel încât cea mai mare parte a specialiştilor din BNR stau pentru blazon şi pentru CV’.