Vasilescu: Un război mondial nu mai este posibil pentru că nu mai are cine să-l declanşeze

Omenirea trăieşte vremuri de "turbulenţe" economice şi la fel ca în zborul cu avionul, economiile lumii cunosc momente liniştite sau de turbulenţe şi uneori chiar de căderi în gol. Dar acestea sunt vremurile pe care le trăim, a apreciat, joi seară, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale, într-o dezbatere pe marginea volumului său "Biletul de ieşire din criză".

"Încep să cred că asta este ceea ce trăim acum. Turbulenţe. L-am auzit chiar şi pe guvernatorul BNR, care este cel mai înverşunat duşman al cuvântului criză, că este acum nevoit să-l folosească când vorbeşte despre economie", a spus Vasilescu.

Acesta a subliniat că problema României nu este neapărat austeritatea şi nici lipsa muncii, ci neştiinţa de a organiza munca.

"Noi, românii, nu ştim să organizăm munca şi ce este mai dramatic este că nici nu ştim că nu ştim acest lucru", a arătat consilierul guvernatorului BNR.

Trebuie să învăţăm să organizăm munca, cu atât mai mult cu cât cele trei ameninţări la adresa progresului economiei mondiale este foarte puţin probabil să se producă.

În opinia lui Vasilescu, războiul este una dintre cele patru căi de ieşire din criză, alături de investiţii care să genereze creştere economică, austeritate şi inflaţie galopantă.
"Austeritatea nu poate fi continuată pentru că nu aduce progres, o inflaţie galopantă nu poate avea loc, pentru că nu există interes să se distrugă cu pierderi uriaşe marile capitaluri ale lumii, iar un război mondial nu mai este posibil, pentru că nu mai are cine să-l declanşeze, poate doar America, dar care nici ea "nu este aptă de un război mare, poate doar de unul mic", a arătat Vasilescu, citat de Agerpres.
Reprezentantul BNR se declară un optimist, afirmând că nici războiul şi nici hiperinflaţia nu vor reprezenta soluţiile pentru criza actuală, hiperinflaţia însemnând că "ar dispărea active, bani din economisire".
Tema pe care o dezbate Adrian Vasilescu în volum este una cât se poate de actuală: criza economică de la nivel mondial care ne afectează în prezent.

Comparând criza de acum cu alte momente de răscruce pe care omenirea le-a traversat de-a lungul timpului şi, în special, cu Marea Criză din 1929-1933, autorul subliniază două aspecte: ciclicitatea acestor fenomene şi schimbările importante pe care ele le produc.

Un capitol substanţial este dedicat situaţiei României, în context european şi mondial.

Volumul este unul de larg interes, cu atât mai mult cu cât nu se adresează exclusiv specialiştilor, ci este scris într-un limbaj accesibil tuturor celor interesaţi de ceea ce ne rezervă, din punct de vedere economic, viitorul.