UPDATE:
Vaticanul a stabilit data conclavului: 7 mai
La o săptămână după decesul Papei Francisc, survenit în Lunea Paștelui, Vaticanul intră într-una dintre cele mai solemne și stricte proceduri ale sale: alegerea unui nou Suveran Pontif. După seria de congregații generale desfășurate în aceste zile la Roma, cardinalii reuniți la Vatican au stabilit oficial ca lucrările conclavului să înceapă marți, 7 mai.
Potrivit uzanțelor Bisericii Catolice, procesul va avea loc în Capela Sixtină, care urmează să fie închisă publicului și transformată într-un spațiu de izolare riguroasă. Termenul „conclav” își are rădăcina în expresia latină cum clave („închis cu cheia”), reflectând caracterul strict secret și izolat al deliberărilor cardinalilor. În această perioadă, participanții primesc doar cele necesare traiului minim printr-un sistem de servire securizat, neavând voie să părăsească incinta decât odată cu alegerea noului papă.
Din cei 252 de cardinali existenți la nivel mondial, doar cei 135 cu vârsta sub 80 de ani — condiție obligatorie pentru a avea drept de vot — vor participa la scrutin. Regulamentul impune ca alegerea să se facă prin vot secret, fiecare buletin fiind inscripționat cu termenul eligo („aleg”). Pentru ca un candidat să fie desemnat papă, el trebuie să obțină o majoritate calificată de două treimi plus unu din voturile valabil exprimate.
Vaticanul anunță astăzi data începerii conclavului pentru alegerea noului Papă
Vaticanul urmează să anunțe luni, 28 aprilie, data oficială a începerii conclavului pentru alegerea succesorului Papei Francisc, decedat pe 21 aprilie la vârsta de 88 de ani. Funeraliile pontifului au avut loc sâmbătă, iar pregătirile pentru una dintre cele mai vechi și mai secrete proceduri electorale din lume sunt deja în desfășurare.
Potrivit regulilor Bisericii Catolice, conclavul trebuie să înceapă între a 15-a și a 20-a zi de la moartea Papei, ceea ce înseamnă că procesul ar putea debuta între 5 și 10 mai. Cardinalul Jean-Claude Hollerich a indicat că prima reuniune ar putea avea loc „probabil” pe 5 sau 6 mai, în urma celei de-a cincea Congregații Generale, ultima întâlnire de pregătire a cardinalilor electori și neelectori.
La momentul decesului Papei Francisc, 135 de cardinali sub 80 de ani erau eligibili să participe la vot, însă prezența tuturor nu este încă confirmată. Deși, teoretic, orice bărbat botezat poate fi ales Papă, în practică pontiful este întotdeauna ales dintre cardinalii electori.
Alegerile, sub frescele lui Michelangelo
Conclavul se va desfășura, ca de obicei, în Capela Sixtină, sub privirea eternă a frescelor lui Michelangelo. În timpul procedurilor, cardinalii sunt izolați complet de lumea exterioară, fără acces la telefoane, televiziune sau internet. Majoritatea dintre ei vor fi cazați la Casa Santa Marta, un hotel situat în interiorul Vaticanului.

Cardinalii participanți provin din 71 de țări, o diversitate sporită față de conclavul din 2013, când Papa Francisc a fost ales. Italienii formează cel mai numeros contingent, cu 17 electori, urmați de Statele Unite (10) și Brazilia (7).
Durata conclavului și semnalul fumului alb
Istoric, durata conclavelor a variat considerabil. Cel mai lung conclav, în secolul al XIII-lea, a durat aproape trei ani, în timp ce ultimele zece au avut o durată medie de trei zile. Alegerea Papei Francisc, în 2013, a fost finalizată în doar două zile și cinci tururi de scrutin.
Conform procedurii, în fiecare zi de votare se organizează două sesiuni de scrutin, dimineața și după-amiaza. Fumul negru, rezultat din arderea buletinelor de vot neconcludente, anunță că procesul continuă, în timp ce fumul alb, semnalul mult așteptat, indică faptul că un nou papă a fost ales. Semnalele de fum sunt așteptate zilnic în jurul prânzului și la ora 19:00.
Imediat după alegerea noului pontif, un cardinal de rang înalt va apărea pe balconul Bazilicii Sfântul Petru pentru a proclama: „Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam”, urmat de numele alesului și numele său papal. Ulterior, noul Papă va adresa primul său discurs public și va oferi binecuvântarea „Urbi et Orbi”.
În zilele următoare, noul suveran pontif va celebra liturghia care va marca începutul oficial al pontificatului său.