Văzând Afganistanul, îţi vine să ai încredere în SUA? Washingtonul lasă Afganistanul în mâinile aceleiași grupări pe care a înlăturat-o în 2001. Nu poți îndulci pastila. SUA părăsesc Afganistanul într-un mod umilitor, scrie Hélio Schwartsman pentru FOLHA ONLINE, în Brazilia.
Văzând Afganistanul, îţi vine să ai încredere în SUA? Cum afectează acest lucru rolul SUA în calitate de ipotetici garanți ai unei ordini mondiale care prețuiește democrația și drepturile omului?
Trebuie să începem prin a recunoaște că nu este ușor să fii singura superputere de pe planetă.
Văzând Afganistanul, îţi vine să ai încredere în SUA? ”Intervenția inițială nu se justifica”
Dacă SUA au foste criticate pe bună dreptate de opinia publică mondială pentru intervenția catastrofală din Irak, nu este mai puțin adevărat că, cu alte ocazii, au fost chemate de aceeași opinie publică să lupte din motive umanitare, așa cum s-a întâmplat în fosta Iugoslavie.
Afganistanul se află la jumătatea drumului. Cred că intervenția inițială din 2001 nu se justifica, scrie Hélio Schwartsman pentru FOLHA ONLINE.
Este adevărat că talibanii l-au adăpostit pe Osama bin Laden, dar nu există vreun indiciu cu privire la faptul că gruparea a participat la planificarea atentatelor din 11 septembrie.
Dacă scopul era capturarea și pedepsirea liderului Al Qaeda, ar fi fost mult mai logic să fi trimis comandouri ale forțelor speciale decât să înceapă un război la celălalt capăt al lumii.
De altfel, comandourile au sfârşit prin a-l găsi și a-l ucide pe bin Laden un deceniu mai târziu.
”Bilanţul celor 20 de ani de intervenție nu este favorabil SUA”
Desigur, odată ce Casa Albă a decis că SUA nu puteau să nu-şi acţioneze mașinăria militară după atentatele teroriste, nu a fost greu să se găsească justificări morale pentru a o face.
Încălcările sistematice ale drepturilor omului de către talibani, în special cele ale femeilor, erau reale.
Cu toate acestea, bilanţul celor 20 de ani de intervenție nu este favorabil SUA. Acestea lasă Afganistanul în mâinile aceleiași grupări pe care au înlăturat-o. Pe parcurs, au cheltuit trilioane de dolari, în încercarea de a construi un stat funcțional, care s-a prăbușit fără prea multă rezistență.
Aș spune chiar că Washingtonul și-a îndeplinit obligațiile față de țara Afganistan, dar nu față de miile de afgani care au crezut în promisiunile americanilor și care acum pot fi pedepsiți de talibani pentru că au colaborat. Aceştia au fost trădaţi de SUA fără drept de apel.