Vechime în muncă mai mare la pensie. O nouă perioadă se ia în calcul la stabilirea pensiei

pensii, pensie, pensia, pensionari, pensionar

SURSA FOTO: Dreamstime

Anunț oficial despre vechimea în muncă! Începând cu această lună, studiile de masterat vor conta la calcularea vechimii necesare pentru pensia de stat.

Studiile de masterat vor ajuta la vechimea în muncă

Vechimea în muncă. Începând cu această lună, studiile de masterat vor conta la calcularea vechimii necesare pentru pensia de stat. Legea nr. 360/2023 include această modificare. Practic, asta înseamnă că anii de masterat vor fi luați în considerare atunci când se stabilește vechimea pentru pensie, dar doar dacă programul a fost urmat la zi (cu frecvență) și s-a finalizat cu diplomă.

În sistemul public de pensii, aceste perioade de studii sunt considerate „perioade asimilate”, adică sunt echivalente cu perioade de muncă. Această regulă se aplică și pentru anii de licență și de doctorat, dar și aici este obligatoriu ca studiile să fie terminate cu o diplomă.

Până acum, doar studiile de licență și de doctorat erau luate în calcul pentru pensie. Mai exact, licența era recunoscută prin vechea lege a pensiilor, iar doctoratul era recunoscut prin legea învățământului superior.

Cum se aplică legea?

Studiile universitare sunt recunoscute doar dacă persoana respectivă nu era deja asigurată în sistemul public de pensii, adică dacă a fost angajat în timpul studiilor.

În plus, cei care au făcut mai multe facultăți sau au terminat mai multe cicluri de studii de același nivel pot alege o singură perioadă de studii pentru fiecare nivel (licență, masterat, doctorat) care să fie considerată la calculul pensiei. Cu alte cuvinte, dacă ai făcut mai multe facultăți poți include doar una dintre acele perioade la pensie. Aceste perioade de studii se iau în calcul doar dacă nu se suprapun cu alte perioade de muncă pentru care deja ai cotizat.

De ce nu se ține cont de vechimea în muncă?

Într-un interviu TV, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a explicat motivul pentru care perioada efectivă de muncă nu este luată în considerare și despre decizia de a nu majora pensiile care sunt sub 2.000 de lei.

Simona Bucura-Oprescu (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Potrivit spuselor sale, legea pensiilor reflectă contributivitatea. Ea a oferit ca exemplu cea mai mare pensie din România din sistemul public de pensii, care aparține unui asigurat social ce a cotizat timp de 18 ani. Veniturile mari ale acestuia au fost proporționale cu contribuția sa la asigurările sociale, explicând astfel nivelul ridicat al pensiei.

Indiferent de durata stagiului de cotizare—fie că este vorba de 18 ani sau de 35 de ani—ponderile cele mai mari sunt reprezentate de punctele de contributivitate, care sunt corelate cu veniturile obținute de pensionar. Punctele de stabilitate se adaugă pentru a recompensa munca și perioadele lungi de cotizare, contribuind astfel la predictibilitatea și stabilitatea sistemului public de pensii.

Aceste puncte de stabilitate sunt acordate doar pentru perioadele efectiv lucrate, după 25 de ani de cotizare. Astfel, pentru un stagiu de cotizare de 30 de ani, se acordă 0,5 puncte suplimentare, iar pentru un stagiu de 35 de ani, se acordă 0,75 puncte suplimentare.