Vechime în muncă cu jumătate de normă
Vechime în muncă cu jumătate de normă. Iată principalele aspecte legate de aceste modificări în favoarea lucrătorilor. În primul rând, pensionarea. Se iau în considerare perioadele în care s-a lucrat cu jumătate de normă pentru acreditarea stagiilor de cotizare necesare pentru accesul la pensie.
În ceea ce privește invaliditatea temporară, se aplică același principiu și pentru beneficiile asociate acesteia. Cât despre dizabilitatea permanentă, perioadele lucrate cu fracțiune de normă contribuie la îndeplinirea condițiilor necesare pentru accesul la beneficiile de dizabilitate permanentă.
Decesul și supraviețuirea: Se iau în considerare perioadele în care s-a lucrat cu jumătate de normă pentru acordarea beneficiilor asociate decesului și supraviețuirii. Printre acestea se numără pensia de văduvie, alocațiile pentru orfani, în beneficiul rudelor.
Nașterea și îngrijirea minorilor – Perioadele lucrate cu fracțiune de normă sunt luate în considerare în determinarea eligibilității pentru beneficiile asociate nașterii și îngrijirii minorilor.
Modificări în calculul contribuțiilor
Au avut loc și modificări în calculul contribuțiilor. Înainte de aceste schimbări, se folosea un coeficient pentru a compensa munca cu fracțiune de normă.
Așadar, erau necesare mai multe zile de muncă efectivă pentru a atinge aceeași cotă de contribuție ca un lucrător cu normă întreagă. După implementarea modificărilor, toți lucrătorii contribuie în același mod, indiferent de numărul de ore lucrate pe zi. Astfel, fiecare zi lucrată, fie cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă, este considerată o zi de contribuție.
Schimbările nu sunt retroactive pentru evenimentele care au generat dreptul anterior datei de 1 octombrie 2023, conform Sindicatului Muncitorilor din Spania (uso.es). Aceste modificări par să simplifice calculul contribuțiilor și acreditarea stagiilor de cotizare pentru orice tip de muncă, indiferent de norma de lucru.
Românii din Spania pot beneficia de două pensii
Mulți români care au lucrat în străinătate, inclusiv în Spania, se întreabă dacă pot beneficia de contribuțiile realizate peste hotare pentru pensia lor.
Această întrebare devine cu atât mai importantă în Spania, dat fiind numărul semnificativ de persoane străine care lucrează aici și care se apropie de vârsta pensionării.
Vestea bună este că Spania permite includerea contribuțiilor realizate în străinătate, în anumite condiții. Astfel, pensionarii vor avea o putere mai mare de cumpărare atunci când se retrag din activitatea profesională. Mai multe puteți afla aici.