Vechime în muncă. Ce studii superioare se adaugă vechimii în muncă?
Vechime în muncă în România, informaţii utile. Vechimea în muncă reprezintă perioadele în care un om a adus contribuții sistemul public de pensii.
Totuși, există perioade care pot fi asimilate vechimii în muncă. De exemplu, anii petrecuți pe băncile facultății, serviciul militar, concediul pentru incapacitate temporară de muncă și așa mai departe.
Ce se întâmplă cu cei care au absolvit mai multe facultăți?
Dacă ești asigurat și ai absolvit mai multe facultăți sau ai făcut mai multe cicluri de studii universitare la același nivel, numai o singură perioadă de studii universitare va fi luată în calcul pentru calcularea vechimii în muncă.
Anii de facultate sunt luați în calcul numai dacă nu se suprapun cu perioadele în care ai fost asigurat și ai contribuit la sistemul de asigurări sociale. În esență, doar contribuțiile plătite în perioada în care ai lucrat efectiv sunt luate în considerare pentru stabilirea vechimii în muncă, nu și cele din perioada în care ai fost student.
Studiile de masterat și cele de doctorat se consideră vechime în muncă?
Perioada în care urmezi cursurile de masterat va fi considerată vechime în muncă. Numai dacă nu ai un loc de muncă în același timp.
Până la 1 septembrie 2024, când intră în vigoare noua lege a pensiilor, legea actuală recunoaște doar facultatea și doctoratul pentru calcularea vechimii în muncă.
Atenție! Facultatea și doctoratul vor fi luate în considerare doar dacă nu ai avut un loc de muncă și nu ai fost asigurat în sistemul de pensii în perioada studiilor.