Deputații au votat proiectul de lege ce vizează asistenții sociali. Astfel, perioadele în care asistenții sociali își desfășoară activitatea în cadrul cabinetelor individuale, cabinetelor asociate sau societăților civile profesionale vor fi considerate vechime în muncă și în specialitate.
Senatorii au votat și ei un alt proiect de lege care stipulează că vechime în muncă va fi considerată și perioada lucrată de psihologi în cadrul unui cabinet individual, cabinet asociat, societate civilă profesională sau în baza unui contract de muncă.
Prevederile legii privind Statutul asistentului social
Prima lege se referă la modificarea Legii nr. 466/2004 privind Statutul asistentului social, prin includerea în vechimea în muncă și în specialitate a perioadelor în care titularii cu drept de liberă practică organizați sub forma cabinetelor individuale, cabinetelor asociate sau societăților civile profesionale au furnizat servicii de asistență socială. Nu se iau în calcul perioadele în care specialistul a avut suspendat avizul de exercitare a profesiei.
Apoi, pentru ca perioadele în care și-a exercitat profesia într-una dintre formele legale să poată fi considerate vechime în muncă și în specialitate în cazul asistenților sociali, se vor aplica condiții legate de veniturile nete din anul de referinţă, a căror valoare va trebui să fie cel puţin egală cu nivelul a 12 salarii de bază minime brute pe ţară, și de achitarea contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor sociale de stat pentru acele perioade.
Dovada îndeplinirii condițiilor de natură financiară se va face prin intermediul declarațiilor privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit şi evidența nominală a persoanelor asigurate și al declarațiilor nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii.
Actul normativ care îi vizează pe psihologi
O altă lege, care a trecut de Senat, îi vizează pe psihologi. Astfel, perioada în care psihologul cu drept de liberă practică, care îşi exercită profesia într-una din formele de organizare prevăzute în lege, a furnizat servicii psihologice este asimilată vechimii în muncă, fără a fi luată în considerare perioada în care în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România”, se arată în cuprinsul actului normativ.
Pentru ca perioadele în care și-a exercitat profesia într-una dintre formele legale să poată fi considerate vechime în muncă, psihologii vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:
- serviciile psihologice furnizate au produs venituri nete în anul de referinţă a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a 12 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată din anul respectiv;
- au achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei de mai sus.
Activitățile de care se poate ocupa psihologul
Când vine vorba despre activitățile prevăzute în lege, se explică că psihologul cu drept de liberă practică se poate ocupa de:
- studiul comportamentului uman și al proceselor mentale;
- investigarea și recomandarea căilor de soluționare a problemelor psihologice;
- elaborarea și aplicarea de teste pentru măsurarea inteligenței, abilităților, aptitudinilor și a altor caracteristici umane;
- testarea psihologică, prevenirea și psihoterapia tulburărilor emoționale și de personalitate, precum și a fenomenelor de inadaptare la mediul social și profesional;
- interpretarea datelor obținute și elaborarea recomandărilor pe care le consideră necesare.