Vechime în plus la pensie! Cu cât s-a scumpit de la 1 octombrie
Vechime în plus la pensie!. Oamenii care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face prin semnarea unui contract de asigurare socială cu CNPP și efectuarea unor plăți. Oamenii își pot completa stagiul de cotizare până la finalul anului 2024.
Potrivit OUG 163/2020, cei ce nu au ieșit încă la pensie pot plăti contribuția de asigurări sociale pentru cel mult șase ani anteriori lunii încheierii unui contract de asigurare.
Din octombrie 2023, valoarea salariului minim a crescut la 3.300 de lei, ceea ce înseamnă că s-a scumpit vechimea în muncă. În cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza OUG 163/2020 până la data de 1 octombrie 2023, venitul minim lunar asigurat nu se modifică.
OUG 163/2020 prevede că „baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.”
Pe scurt, suma ce trebuie plătită pentru fiecare lună începând cu contractele semnate din octombrie 2023 este 825 de lei (9.900 de lei pentru un an). Pentru contractele semnate până la începutului lui octombrie 2023 este 750 de lei (9.000 de lei pentru un an).
Atenție! Chiar dacă salariul minim sau cota CAS se modifică, contractele de asigurare în derulare nu sunt afectate.
Vârsta de pensionare, după vechimea în muncă și contribuția la asigurările sociale
Sunt modificări în ce privește vârsta de pensionare în noul proiectul de lege. Prima metodă de calcul pentru vârsta de pensionare are în vedere atât contribuția la asigurările sociale, cât și vechimea în muncă este preferată.
Bărbații care s-au pensionat înainte de 2015 și au un stagiu de cotizare de peste 35 de ani vor fi primii care vor avea de câștigat. La fel și femeile care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani.
În schimb, nu vor avea de câștigat persoanele pensionate anterior anului 2001 pentru că acele persoane, în general, au avut stagiu de cotizare de 25 de ani și de 30 de ani la bărbați.
Proiectul de lege, așa cum este prevăzut în jalon prevede să se egalizeze vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, la 54 de ani, eșalonat până în anul 2035.
În prezent, atingerea vârstei standard de pensionare la femei, de 63 de ani, se face eșalonat, până în 2030.