Decizie importantă ce priveşte persoanele fizice autorizate (PFA), luată în Parlamentul României!
Activitatea prestată de către o persoană fizică autorizată, recunoscută ca vechime în muncă
Luni, 4 octombrie, Senatul a adoptat un proiect de lege privind recunoaşterea activităţii economice desfăşurate de PFA-uri drept vechime în muncă şi vechime în specialitate, după caz.
Senatul a fost prima cameră sesizată, astfel că proiectul de lege iniţiat de parlamentarii USR va ajunge în continuare pe masa deputaţilor. Camera Deputaţilor este forul decizional.
Proiectul de lege a trecut de Senat cu 82 de voturi “pentru”, 1 “împotrivă” şi 43 de abţineri.
Acest nou proiect de lege urmează să completeze OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Noul articol introdus va stipula că activitatea prestată de PFA trebuie să fie considerată vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate, potrivit Agerpres.
Raportul întocmit de comisia de specialitate din Senat indică următoarele: “Prin prezenta propunere legislativă se urmăreşte a se stabili accepţiunile expresiilor ‘vechime în muncă’ şi ‘vechime în specialitate’, ambele având înţelesul de ‘perioadă în care PFA a desfăşurat activitatea economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale’, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată”.
Activităţile economice desfăşurate de PFA constituie vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate în cazul în care “activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară şi este înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii”, se arată într-un amendament depus la proiectul de lege.
Decizie luată de Senat privind alocaţia de stat pentru copii
Tot luni, Senatul României a adoptat, în unanimitate, cu 129 de voturi “pentru”, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii prin care cererea de acordare a acesteia se depune concomitent cu îndeplinirea procedurii de declarare a nou-născutului.
Potrivit propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari USR, cererea pentru obţinerea alocaţiei se poate depune de către persoanele prevăzute de legislaţia în vigoare – unul dintre părinţi, tutore etc.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.