O nouă perioadă va fi recunoscută la pensie
Vestea bună pentru o anumită categorie de pensionari este că, începând cu anul viitor, o nouă perioadă va fi recunoscută la pensie. Astfel, începând din septembrie 2024, studiile de masterat vor fi luate în considerare pentru stabilirea stagiului de cotizare necesar pentru obținerea pensiei de stat.
În prezent, doar studiile de licență și doctorat sunt luate în considerare în acest sens.
Este important de menționat că aceste studii de masterat nu vor fi luate în calcul dacă persoanele respective erau deja asigurate în sistemul public de pensii în perioada efectuării studiilor.
De asemenea, cei care au absolvit cursuri la mai multe facultăți sau cicluri de același nivel au opțiunea de a selecta o singură perioadă de studii (fie că este vorba de licență, masterat sau doctorat) pentru a contribui la stabilirea stagiului de cotizare pentru pensie.
Legea pensiilor vine cu mai multe modificări
Legea pensiilor are ca obiectiv consolidarea principiului contributivității, astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională și contribuția la sistemul public de pensii în raport cu veniturile realizate de asigurat. Un alt scop este asigurarea unor pensii adecvate și echitabile pentru toți beneficiarii sistemului public de pensii, precum și introducerea principiului stabilității asigurării în cadrul sistemului public de pensii.
De la 1 ianuarie 2024, se prevede o majorare cu 13,8% a punctului de pensie, crescut de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Începând cu 1 septembrie 2024, pensiile vor fi majorate în urma recalculării conform noii formule.
Conform noilor prevederi, dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, excluzând perioadele necontributive asimilate, cum ar fi studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică. În plus, se propune o treptată egalizare a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani până în 2035.
Un amendament adăugat menționează că beneficiază de încadrarea în locurile de muncă în condiții speciale și activitățile din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, inclusiv unitățile de extracție a cărbunelui, personalul direct implicat în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției de energie electrică și extracție a cărbunelui.
Proiectul mai prevede că pensionarii români din diaspora au obligația de a semna un certificat de viață.