Vechimea în muncă. Cum poți cumpăra vechime pentru pensie? Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a făcut un anunț foarte important în acest sens. Este o veste bună pentru milioane de români!
Vechimea în muncă. Cum poți cumpăra vechime pentru pensie? Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a făcut un anunț foarte important în acest sens. Este o veste bună pentru milioane de români!
Românii vor putea cumpăra vechime în muncă și anul viitor
De-a lungul timpului, au existat mai multe date limită până la care românii își puteau cumpăra vechime în muncă. Ei bine, Simona Bucura Oprescu a venit cu o veste bună. Vechimea în muncă va putea fi cumpărată și anul viitor cel puțin până la 31 decembrie 2024. Motivul este că statul preferă să aibă românii „în sistemul de pensii publice, mai degrabă decât în sistemul de asistență socială”.
Potrivit ministrului Muncii, „această posibilitate o avem acum și o vom avea în continuare. Cu alte cuvinte, sunt români care au, de exemplu, nouă ani stagiu de cotizare contributiv, dar le mai lipsesc șase ani de vechime pentru a avea stagiul minim de cotizare. Și atunci statul român le oferă posibilitatea aceasta.”
„Alegerea noastră este între a avea pe cineva în situația de a fi inclus în sistemul de asistență socială și a fi în sistemul de pensii publice. Și atunci preferăm să fie în sistemul de pensii publice, dându-i posibilitatea de a-și cumpăra vechimea pentru perioada care îi lipsește, astfel încât să aibă stagiul minim de cotizare”, a declarat aceasta pentru Antena 3 CNN.
Se dublează pensiile în România
În altă ordine de idei, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat că vor exista români care vor beneficia de o creștere de 112% prin noua lege a pensiilor. Acesta a dat exemple concrete în acest sens. El a prezentat situații concrete unde va exista o majorare de 112%, la pensie.
Daniel Baciu a oferit exemplul unui bărbat, mecanic utilaj în industria textilă. Acesta are stagiu de cotizare contributiv 15 ani și 28 de zile.
Potrivit lui, „acest exemplu este elocvent pentru cei încadrați în indemnizația socială, care au contribuit puțin. 15 ani este stagiul minim de cotizare prevăzut în legislație. Ei nu beneficiază de majorarea pensiei în noua lege, pentru că având doar 15 ani cotizați, nu se mai încadrează în punctajul suplimentar, care se acordă de la 25 de ani plus”. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.