Bulgaria va trece la euro la începutul anului 2024. Informația a fost furnizată de Asen Vasilev, viceprim-ministru şi ministru bulgar al Finanţelor. Acesta a subliniat că țara sa este pe deplin pregătită să facă acest pas și că mai sunt doar câteva lucruri de finalizat.
Bulgaria va trece la euro. Acest lucru se va petrece de la 1 ianuarie 2024, a declarat vineri, răspunzând la întrebările membrilor parlamentului, Asen Vasilev, viceprim-ministru şi ministru bulgar al Finanţelor.
„În prezent, suntem pe deplin pregătiţi din punct de vedere tehnic pentru introducerea monedei euro; mai rămân doar câteva sarcini mici de finalizat, astfel încât nu există niciun dubiu că la 1 ianuarie 2024 se va face tranziţia la euro”, a anunţat Vasilev.
Anterior s-a precizat că, înainte cu cinci luni de introducerea monedei euro şi un an după acest moment, preţurile din magazine vor fi indicate în leva şi euro. La o lună de la intrarea în zona euro, se va putea plăti atât în euro, cât şi în leva. Timp de şase luni, schimbul de leva în euro va fi gratuit. Cursul de schimb al leva, care este unul fix faţă de euro, va rămâne neschimbat: la 1,95583 leva pentru un euro.
Peste jumătate dintre bulgari nu susțin introducerea euro
În luna octombrie a anului trecut, un sondaj de opinie dezvăluia că 58% dintre bulgari nu susțin introducerea euro ca monedă oficială în Bulgaria. Doar 21% dintre bulgari s-au declarat de acord cu renunțarea la banii lor actuali, care sunt leva. Restul de 21% au răspuns că nu pot evalua, se arăta într-un sondaj pregătit de Agenția Trend, special pentru forumul financiar NEXT DIFI 2021.
Sondajul a fost realizat în septembrie 2021 și este reprezentativ la nivel național. Consultarea a inclus , de asemenea, întrebări detaliate legate de euro și implicațiile eventualei adoptări a euro ca monedă națională. Legat de două dintre acestea, există o poziție clară a majorității respondenților – 71% cred că introducerea monedei euro va duce la creșterea prețurilor în Bulgaria.
În paralel, 65% dintre subiecți sunt de părere că statul nu oferă suficiente informații despre consecințele adoptării noii monede. Acesta este probabil unul dintre cei mai importanți factori, întrucât aproape o treime dintre oameni nu au nicio poziție cu privire la majoritatea întrebărilor adresate.
Doar 15% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația conform căreia aderarea la zona euro va reduce dobânzile la împrumuturi, 46% consideră contrariul și 39% nu pot evalua.
La întrebarea mai generală „în opinia dv., personal, cum se va schimba Bulgaria când va fi adoptată moneda euro?” 19% au răspuns „în mai bine”, 47% „în mai rău”, 15% au răspuns că nu se va schimba nimic, iar 19% nu au avut o poziție clară.