Săptămâna recent încheiată a adus pentru piaţa bursieră de la Bucureşti prima listare a unei companii străine, cu efecte benefice asupra vizibilităţii pieţei de capital autohtone. În acest moment, acţiunile Erste Bank sunt listate pe trei pieţe, respectiv la Viena, Praga şi Bucuresti. Deşi volumul tranzacţionat în prima şedinţă de la Bucureşti, de aproximativ 21.500 de titluri, a fost mult mai redus decât cel de la Praga (367.000 acţiuni) sau Viena (1,76 milioane
Săptămâna recent încheiată a adus pentru piaţa bursieră de la Bucureşti prima listare a unei companii străine, cu efecte benefice asupra vizibilităţii pieţei de capital autohtone.
În acest moment, acţiunile Erste Bank sunt listate pe trei pieţe, respectiv la Viena, Praga şi Bucuresti. Deşi volumul tranzacţionat în prima şedinţă de la Bucureşti, de aproximativ 21.500 de titluri, a fost mult mai redus decât cel de la Praga (367.000 acţiuni) sau Viena (1,76 milioane acţiuni), el a adus tranzacţii care au deţinut o pondere de 13,5% din rulajul total al bursei. Pentru o imagine mai corectă asupra dimensiunilor bursei de la Bucureşti, capitalizarea Erste Bank este de aproximativ 12 miliarde euro, faţă de o capitalizare a pieţei româneşti de 18 miliarde euro, înainte de această listare.
Deşi pieţele externe au reuşit să mai recupereze din scăderile din acest an, indicii de la Bucureşti nu s-au înscris în acest trend general. Spre comparaţie, primele patru şedinţe ale săptămânii au adus o creştere de peste 8% pentru indicii calculaţi la Viena pentru cele mai importante companii din Rusia şi Ungaria, şi de aproximativ 6% pentru pieţele din Polonia si Cehia. La Viena, ATX5, care are în componenţă, printre cele cinci companii, pe Erste Bank, Raiffesen Int. şi OMV, a câştigat în aceeaşi perioadă 5,3%. În schimb, pe piaţa de la Bucureşti, indicii au pierdut între 0,45% pentru ROTX, calculat în euro la Viena şi 3,6%, pentru indicele BET FI.
A continuat seria de raportări financiare preliminate pentru anul trecut. La finalul şedinţei de joi se cunoşteau datele pentru 14 dintre cele 60 de companii listate. Vineri a fost cea mai bogată zi în astfel de raportări, pe care le vom comenta săptămâna viitoare.
Trei din cele 14 companii estimează pierdere în anul 2007. În această categorie au intrat Electroputere şi Rompetrol Rafinare. Dacă rezultatele Electroputere nu surprind, acesta fiind al şaptelea an consecutiv în care se raportează pierdere, investitorii au fost uimiţi de pierderea, mult mai mare decât estimările, anunţată de Rompetrol Rafinare. Dacă în 2006, pierderea Rompetrol Rafinare era de 45,9 milioane, iar prin buget se prevedea profit, din datele preliminate, este estimată o pierdere de 219 milioane lei.
Transelectrica a raportat un profit net pentru 2007 de 50 milioane lei, faţă de 277 milioane în 2006, la o scădere în termeni nominali cu 6% a cifrei de afaceri. Cursul de tranzacţionare al acţiunilor TEL a atins vineri un nou minim al ultimelor luni, la 26 lei/acţiune.
Rezultate în creştere au comunicat companiile VAE Apcarom, Rompetrol Well Services şi Socep. Cifra de afaceri a crescut cu 54% pentru Apcarom, cu 40% pentru Rompetrol Well Services şi cu 22% pentru Socep.
Pe baza raportărilor venite până la închiderea ediţiei, profitul total obţinut în 2007 este în creştere cu 32% faţă de valoarea raportată de aceleaşi societăţi în 2006, în vreme ce afacerile au înregistrat o rată de creştere de 12%.