Oamenii de știință au reușit să repare o gaură din retina unei maimuțe folosind un plasture derivat din celule stem umane, un progres semnificativ în transplantul de retină.
Oamenii de știință au refăcut vederea unei maimuțe
Retina este stratul de celule care detectează lumina din spatele ochiului, iar deteriorarea sau boala poate cauza deformarea vederii și orbirea.
Găurile maculare apar adesea atunci când substanța gelatinoasă din interiorul ochiului se îndepărtează de retină, provocând rupturi.
Aproximativ 90% dintre aceste cazuri pot fi tratate chirurgical, dar restul de 10% pot lăsa pacienții cu vedere încețoșată sau pete oarbe.
Dr. Michiko Mandai, director al centrului de cercetare de la Spitalul oftalmologic Kobe din Japonia, a lucrat la dezvoltarea unor versiuni miniaturale ale retinei, crescute în laborator, din celule stem.
Acești „organoizi” retinieni sunt foițe de celule care detectează lumina derivate din celule stem care pot fi împinse să se dezvolte în orice țesut din organism.
În 2019, Mandai și echipa sa au testat aceste foi pe găuri maculare la macacii japonezi (Macaca fuscata) după ce un alt laborator a constatat că unul dintre macacii lor avea o gaură maculară.
Ei au cultivat o foaie de retină din celule stem umane și au folosit-o pentru a remedia chirurgical retina maimuței, îmbunătățind performanța maimuței la testele vizuale după operație.
Procedura a avut o singură complicație
Singura complicație a procedurii a fost o ușoară respingere a plasturelui, observată la patru luni după operație. Echipa a rezolvat problema cu injecții cu steroizi care au suprimat răspunsul imun. Este posibil ca respingerea să se fi datorat naturii interspecifice a transplantului, ceea ce sugerează că transplantul de țesut uman la un om ar avea un risc mai mic de răspuns imunitar.
La șase luni după operație, cercetătorii au îndepărtat chirurgical ochiul maimuței pentru a examina plasturele.
Ei au găsit noi celule vizuale, tije pentru vederea nocturnă și conuri pentru vederea culorilor, dar nu au putut confirma conexiunile dintre celulele transplantate și celulele originale ale maimuței.
Echipa continuă acum să utilizeze organoizii retinieni pentru a trata alte afecțiuni, cum ar fi pacienții umani cu retinită pigmentară, scrie Live Science.