Sectorul bancar listat la Bursa de Valori București (BVB) nu pare să mai atragă atât de puternic investitorii ca în trecut. Sigur, absența alternativelor de anvergură (adică a altor companii cu free float semnificativ) menține acțiunile băncile și ale celorlalte instituții financiare în topul tranzacțiilor efectuate. Cu toate acestea, problemele întâmpinate în activitate vor afecta cel mai probabil și cotațiile.
Banca Transilvania, care și-a prezentat printre primele rezultatele financiare din cel de-al treilea trimestru al anului, a anunțat un profit net în creștere cu 44% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând până la 69,7 milioane lei, și un venit operațional de 1,1 miliarde lei, cu 17% mai mare decât anul trecut. Creditele neperformante continuă însă să deterioreze situația băncii. Costul net al creditului din primele nouă luni a ajuns până la 474 milioane lei, față de 358 milioane lei anul trecut, iar soldul provizioanelor constituite pentru activitatea de creditare a urcat până la 1,23 miliarde lei, gradul de acoperire a creditelor neperformante fiind de 135%.
Cotația TLV nu a reacționat nicicum la aflarea informațiilor aferente trimestrului al treilea. Acțiunile băncii au stagnat la 134 lei, ușor sub prețul-țintă stabilit de analiștii Tradeville, de 135 lei/acțiune. În timp ce TLV se menține încă la un raport ușor pozitiv față de sfârșitul anului trecut, titlurile Băncii Române de Dezvoltare – Groupe Société Générale (simbol bursier – BRD) sunt în continuare pe minus, cotația de săptămâna trecută fiind cu 4,6% mai mică decât cea de la finele anului trecut.
O poveste complet diferită avem la Erste Bank, cea mai mare companie de pe bursa de valori autohtonă, cu o capitalizare de 53,3 miliarde lei. Acțiunile băncii austriece, reprezentată în România de Banca Comercială Română, au crescut în 2010 cu 28,4%, mult peste media pieței, ajungând până la o cotație de 141 lei săptămâna trecută. Rezultatele din prima jumătate a anului indică un venit operațional de 3,89 miliarde euro, în creștere de la 3,74 miliarde euro anul trecut, un profit net de 471,9 milioane euro, în scădere de la 492,1 milioane euro în primele șase luni ale anului trecut, și o marjă netă de profit de 15,1%, mai redusă decât cea din 2009, de 15,4%. „Banca a realizat cel mai bun raport cost/venit, de 48,8%, din istoria sa, însă cel mai ridicat dintre băncile listate la BVB“, se arată în raportul Tradeville.
Totuși, trecerea testului de stres al Uniunii Europene din iulie este un punct pozitiv pentru bancă, la fel ca și creșterea costului de credit de doar 21,5%, cea mai redusă dintre băncile listate la BVB. În prima jumătate a anului Erste a înregistrat un cost net al creditului de 1,08 miliarde euro, față de 892,1 milioane euro anul trecut.
Analiștii Tradeville au stabilit un preț țintă pentru titlurile EBS de 143,6 lei (33,64 euro), cu doar 1,8% peste cotația de săptămâna trecută, menționând că „evoluțiile economice și politice din ECE ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra activității grupului.“
Vitrine frumoase în loc de marfă
Interesant este că analiștii Tradeville au estimări apropiate de cele ale Erste-Sparinvest din Austria, unde Alexander Dimitrov, Head of Emerging European Equities, avertizează asupra unor sectoare economice. „Nu ne plac acțiunile din sectorul de energie pentru că au marje de profit foarte mici, mai ales cele din downstream“, spune acesta, care a mai adăugat că și titlurile bancare ar trebui evitate din cauza reglementărilor tot mai strânse.
Problema bursei de la București ține însă mai puțin de dificultățile sectoarelor, cât de cele structurale ale pieței. „Problema este că marfa oferită investitorilor este cam aceeași de foarte mulți ani. Aceleași veșnice SIF, BRD, TLV și SNP se află în topul tranzacțiilor din 2010, așa cum se întâmpla și în 2007, 2005 sau 2002“, spune Răzvan Pașol, președintele Intercapital Invest. Iar majorarea lichidității zilnice nu se poate realiza fără noi emitenți și oferte publice inițiale. „Este ca și cum un comerciant cu marfă puțină se concentrează numai pe îmbunătățirea vitrinelor și a dotărilor din magazin, în timp ce cumpărătorii vin pentru marfă nu pentru culoarea vitrinelor“, mai spune Pașol despre noile instrumente de tranzacționare oferite însă în lipsa unor noi emitenți.
„Problema este că marfa oferită investitorilor este cam aceeași de foarte mulți ani, aceleași SIF, BRD, TLV și SNP fiind din 2002 în topul tranzacțiilor de la BVB“
Răzvan Pașol, președintele Intercapital Invest
143,6 lei este prețul țintă pentru acțiunile Erste Group Bank la BVB stabilit de Tradeville, cu doar 1,8% mai mult decât cotația de săptămâna trecută