În timp ce instrumentele financiare diversificate câştigă tot mai mult teren, SIF-urile „bat“ piaţa la randamentele negative. Speranţele se păstrează pentru evoluţia pe termen lung.
Nu întâmplător a fost lansată, săptămâna trecută, oferta publică iniţială (IPO) pentru fondul închis de investiţii iFond Financial România, administrat de Intercapital Investment Management. Tendinţa pieţei, în prezent, este de a oferi investitorilor produse structurale, care să acopere cât mai multe sectoare economice şi să disipeze astfel riscul asociat investiţiei. „Fondul va plasa 50% din activ în acţiuni ale Fondului Proprietatea (ulterior înregistrării FP ca AOPC de către CNVM), iar diferenţa până la 100% va fi plasată în emitenţi listaţi din sectorul serviciilor financiare, respectiv titluri ale SIF-urilor, ale operatorilor bursieri înregistraţi în România, adică BVB şi Sibex, şi în acţiuni ale băncilor tranzacţionate“, spune Răzvan Paşol, director general al Intercapital Invest.
Brokerul intenţi-onează să atragă 2 milioane de lei prin prima ofertă publică din 2010. Preţul unui titlu al fondului închis va fi de 200 de lei (202 lei valoare de vânzare), perioada de subscripţie fiind 22 iulie – 11 august. Numărul de 10.000 de unităţi de fond scoase la vânzare ar putea fi suplimentat până la 40.000, în cazul în care va exista cerere. Singurele IPO-uri de anul trecut, fondurile OTP Wise Ro şi OTP Green Energy, au strâns împreună circa 4 milioane de euro.
Deprecieri diferite pentru SIF-uri
Dacă vorbim despre fonduri de investiţii prezente la cota bursei şi posibilitatea de a participa la portofoliile lor, nu putem evita societăţile de investiţii financiare (SIF). Responsabile cu o mare parte din lichiditatea zilnică a Bursei de Valori Bucureşti, cele cinci SIF-uri reprezintă o oportunitate directă de a investi într-un portofoliu extrem de diversificat de acţiuni. Evoluţia cotaţiilor celor cinci titluri este semnificativă şi pentru evoluţia în general a bursei.
După perioada de creştere din primele luni, SIF-urile au început să scadă, în prezent aflându-se la valori mai mici decât cele de închidere ale anului trecut. Magnitudinea deprecierilor este însă foarte diferită, de la -1,5% pentru SIF Oltenia (simbol bursier SIF5) până la -28,5% pentru SIF Transilvania (SIF3), date calculate până la 21 iulie. Volatilitatea extremă a SIF-urilor, care urcă şi coboară mai mult decât media pieţei, poate fi observată prin comparaţia cu indicii principali ai pieţei. În timp ce indicele celor mai mari şi mai lichide zece companii, BET, rămâne cu o creştere de 3,7% faţă de ultima cotaţie a anului trecut, indicele compozit BET-C, care grupează evoluţia tuturor acţiunilor listate, consemnează o apreciere de 5,2%. BET-FI, indicele care urmăreşte doar evoluţia celor cinci SIF-uri, are o scădere de 12,9%. SIF-urile rămân, deocamdată, la o distanţă foarte mare de maximele atinse în 2007, iar ultimele deprecieri fac ca titlurile să fie mult subevaluate, ca valoare a activelor raportată la cotaţia din piaţă. Evident, nu există nicio asigurare conform căreia acţiunile vor creşte în următoarele şase luni, însă valoarea redusă de la tranzacţionare ar trebui să le menţină în atenţia investitorilor.
Profituri şi active în scădere
Cel mai puţin a căzut SIF Oltenia, -1,5%, urmată de SIF Banat-Crişana (SIF1), cu -7%, SIF Muntenia (SIF4) cu -12,6%, SIF Moldova (SIF2) cu -15,3% şi SIF Transilvania cu -28,5%. Discounturile de la tranzacţionare sunt foarte mari (aproape 60% pentru SIF1, 55% pentru SIF2, 65% pentru SIF3 şi pentru SIF4 şi 50% pentru SIF5), însă scăderi sunt înregistrate şi la valoarea activelor. Astfel, activul net al SIF Banat-Crişana a scăzut cu circa 6%, cel al SIF Moldova şi cel al SIF Transilvania cu 1%, cel al SIF Muntenia cu 3%, iar cel al SIF Oltenia, cu 2%.
Evoluţia profiturilor la şase luni este de asemenea negativă. SIF1 a înregistrat un câştig de 33,1 milioane lei în primul semestru al anului, adică o treime din cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 915, milioane lei, SIF2 a a adunat 57,2 milioane lei faţă de 89,4 milioane lei, SIF3 doar 22,3 milioane lei faţă de 109,8 milioane, SIF4 a obţinut 35,5 milioane lei faţă de 73,2 milioane, iar SIF5 a consemnat un profit de 51,7 milioane lei faţă de 182,3 milioane lei.
Randamente pe termen lung
Analiştii consideră în continuare piaţa de capital din România atractivă, însă doar pentru investiţiile pe termen lung. Problemele din economie nu pot fi ignorate de către investitori, iar speranţele de a ieşi din recesiune anul acesta sunt tot mai reduse. Piaţa de capital ar putea evolua diferit faţă de economie, ca şi anul trecut, însă riscurile rămân prea mari pentru a fi posibilă vreo recomandare pe termen scurt. „România rămâne o destinaţie atractivă pentru investitorii care vor randamente generoase pe termen lung, şi mai puţin pe termen scurt“, a declarat Cătălin Păuna, economistul-şef al Băncii Mondiale la Bucureşti, referindu-se la investiţiile în economie. Dar caracterizarea se potriveşte şi pentru piaţa de capital, unde riscurile asociate unei economii aflate încă în criză sunt determinante pentru investitorii instituţionali străini.
iFond Financial va plasa 50% din activ în acţiuni ale Fondului Proprietatea, iar diferenţa va fi plasată în SIF-uri, în cele două burse şi în băncile listate.
Răzvan Paşol, director general Intercapital Invest
7,4 miliarde lei (1,7 miliarde euro) este valoarea activelor celor cinci SIF-uri în prezent, mult mai mică decât cea a Fondului Proprietatea, de 3 mld. euro