Un control controversat al Curtii de Conturi asupra activitatii SIF-urilor a provocat prabusirea cotatiilor acestor societati inainte de acordarea dividendelor. Suspendarea de la tranzactionare a Bancii Romane pentru Dezvoltare – BRD pentru majorarea de capital social, splitarea si consolidarea actiunilor a eliminat temporar din piata o actiune etalon, dupa care s-ar fi putut ghida investitorii neexperimentati. Picatura care a umplut paharul a fost informatia legata de fuzionarea companiilor din industria petrochimica. Aceasta informatie, lansata saptamana trecuta de ministrul industriei, Dan Ioan Popescu, a determinat suspendarea de la tranzactionare a doua companii importante pentru bursa, SNP Petrom si Oltchim. Ultima companie ce ar mai fi putut salva aparentele, Banca Transilvania, a avut si ea parte de o saptamana de exceptie. Un investitor a decis sa vanda un pachet important de actiuni, iar informatia a „transpirat” in piata, determinand multi brokeri sa retraga pentru moment ordinele de cumparare.
Indicii bursieri au resimtit din plin agitatia din bursa. Indicele BET a pierdut din valoare saptamana trecuta peste cinci puncte, la inchiderea de vineri valoarea acestuia fiind de 1.742,69 puncte. Indicele Capital 15, care include cele mai lichide 15 titluri cotate in Bursa, s-a inscris pe acelasi trend si a pierdut in valoare 4,9 puncte, pierdere cauzata in special de suspendarea SNP de la tranzactionare si de prabusirea cotatiilor pentru actiunile SIF. Indicele BET Compozit a fost mai afectat, scaderea saptamanala fiind de peste sase puncte, ca urmare a scaderii interesului investitorilor pentru categoria a doua a bursei. Indicele celor cinci societati de investitii financiare – BET FI – s-a mentinut pe trendul descrescator pe care s-a inscris inca din luna ianuarie. In urma cu o luna, pe 15 ianuarie, valoarea BET FI era de 6.916 puncte, cu 22,65% mai mult decat la inchiderea de vineri, cand BET FI avea 5.349,93 puncte.
Scaderea indicelui BET FI este comparabila cu scaderea valorii actiunilor SIF in acelasi interval de o luna. Marcate de diferite scandaluri, de la biletele la ordin emise in trecut de SIF Moldova pana la Controlul Curtii de Conturi, SIF – urile au coborat la cotatii de 2.200 lei – 2.600 lei/actiune, dupa ce in luna ianuarie actiunile SIF se tranzactionau la 2.900 – 3.300 lei. „Greseala este a unora dintre colegii mei, care nu au instruit investitorii neexperimentati cu privire la unele fenomene din bursa. Multi investitori, persoane fizice, au intrat in piata anul trecut, si de la intrare pana acum au avut numai de castigat. La primele intoarceri de situatie, acestia s-au speriat si au inceput sa vanda. Multi vand in pierdere si nu iau in considerare posibilitatea revenirii cotatiilor”, afirma Marius Plugaru, director de operatiuni la Global Securities. El sustine insa ca in piata au existat permanent cumparatori pentru actiuni SIF la aceste cotatii, ceea ce arata ca investitorii experimentati profita acum de spaima celor ce au incercat marea cu degetul prin investitiile din Bursa. „Daca acum ar veni un investitor cu o suma de bani economisiti cu greu, nu stiu daca l-as sfatui sa investeasca in SIF-uri. Aceste actiuni pot reprezenta o oportunitate de plasament pe termen lung pentru cei cu experienta si cu tarie de caracter, dar nu pentru cei care isi risca economiile de o viata jucand la Bursa”, precizeaza Marius Plugaru.
Inca de la inceputul lunii februarie, un actionar al Bancii Transilvania cauta un cumparator interesat sa preia un pachet important de actiuni, in valoare de aproximativ 600.000 de dolari. Vestea s-a risipit in piata si brokerii au inceput sa retraga ordinele de cumparare, in speranta ca actionarul TLV va fi nevoit sa arunce tot pachetul de actiuni la vanzare pe acele cotatii. In sedinta de marti, vanzatorul si-a gasit un cumparator, care a preluat tot pachetul la pretul din acel moment. Tranzactia nu a afectat cotatiile, actiunile Bancii Transilvania metinandu-se la acelasi pret de 3.600 lei.
Ultimul eveniment major din bursa a fost suspendarea de la tranzactionare, pe durata nedeterminata, a actiunilor SNP Petrom si Oltchim Ramnicu Valcea. Daca in ceea ce priveste Oltchim, lichiditatea bursei nu a fost foarte mult afectata, absenta de la tranzactionare a titlurilor SNP s-a resimtit in ultimele doua zile ale saptamanii. Motivul suspendarii a fost comunicatul transmis de Ministerul Industriei, care a anuntat o posibila fuziune intre sectia de petrochimie din combinatul Arpechim(parte din SNP), sectia petrochimie din Petromidia (companie listata pe piata Rasdaq) si Oltchim Ramnicu Valcea. Cum reprezentantii ministerului nu au furnizat detalii sau un studiu din care sa rezulte cum se va face aceasta fuziune si mai ales cu cat se va reduce capitalul social si cifra de afaceri a SNP Petrom, Bursa a decis suspendarea companiei de la tranzactionare pana la clarificarea acestor informatii.