Peisajul etnic al oraşelor americane s-a modificat dramatic în ultimii zece ani. Populaţia a 22 din cele 100 de oraşe mari ale Statelor Unite ale Americii este formată astăzi din grupuri minoritare care împreună sunt în majoritate. Cu toate acestea, realitatea arată că minorităţile rămân în continuare în dezavantaj în ceea ce priveşte măsurile economice şi sociale precum şomajul, educaţia şi salariul mediu.
Spre exemplu, diversitatea rasială poate afecta rata şomajului. În timp ce şomajul la nivelul Statelor Unite este de 9,1%, el variază în funcţie de grupurile etnice. În cadrul populaţiei albe, şomajul este de 8,1%. Populaţia neagră se confruntă cu un şomaj de 15,9%, iar hispanicii cu 11,3%. Din cauza compoziţiei rasiale diferite, soluţiile pentru scăderea şomajului trebuie să fie aplicate prin programe locale, mai degrabă decât prin cele naţionale, care tratează toate regiunile şi oraşele la fel.
Acum zece ani, albii americani erau majoritari în aproape toate oraşele mari din SUA. În acea perioadă, 13 oraşe care nu aveau populaţie majoritară albă erau în sudul Californiei, sudul statului New Mexico, sudul Texasului şi sudul Floridei. Toate acestea aveau grupuri mari de hispanici în 2000.
Un sondaj recent realizat de 24/7 Wall St. arată că „hispanicii şi grupurile etnice, altele decât albii, au o pondere de 98% în creşterea populaţiei în marile zone metropolitane din 2000 până în 2010. Patruzeci şi două din cele 100 de zone metropolitane au pierdut populaţie albă“. Potrivit raportului, „zonele metropolitane mai mici şi ariile din afara regiunilor metropolitane, prin contrast, rămân preponderent albe“.
Albii reprezintă mai puţin de 50% din locuitorii oraşelor San Diego, Washington DC, New York City, Memphis şi Las Vegas. Aceştia erau majoritari în urmă cu zece ani. Similar, ponderea populaţiei albe a scăzut şi mai mult în câteva oraşe care se confruntau cu grupuri minoritare de albi încă din 2000, precum San Francisco, Los Angeles şi San Jose în statul California şi Miami şi Houston.
Valul de imigranţi albi din SUA s-a încheiat acum 90 de ani şi a fost înlocuit cu un aflux de asiatici şi hispanici, din care mare parte au fost în SUA de mai multe generaţii. Similar, acum un secol populaţia de negrii a fost concentrată iniţial în Sud. Mulţi dintre aceştia au migrat către nord pentru locuri de muncă în anii 1920 şi 1930.
SURSA: Business Insider