Vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care mănâncă în mod regulat carne
În colaborare cu colegi de la Universitatea din São Paulo și de la Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului din Franța, o mică echipă de responsabili cu sănătatea publică de la Imperial College din Londra a descoperit dovezi conform cărora persoanele din Regatul Unit care au un regim alimentar preponderent vegetarian tind să consume mai multe alimente ultraprocesate decât cele care mănâncă și carne.
Echipa explică modul în care au examinat datele din proiectul UK Biobank și ce au descoperit cu privire la consumul de alimente ultraprocesate în Regatul Unit în studiul lor publicat în eClinicalMedicine.
Studiile anterioare au demonstrat că consumatorii din mai multe națiuni occidentale trec la o dietă mai bazată pe plante, consumând mai puțină carne. Decizia a fost luată dintr-o varietate de motive, cum ar fi dorința de a mânca mai etic sau mai sănătos, sau pentru că prețul cărnii a crescut până la un nivel inaccesibil.
Cu părere de rău, nu întotdeauna este mai sănătos să faci acest lucru. În ultimul lor demers, cercetătorii au descoperit că veganii și vegetarienii din Regatul Unit consumă mai multe alimente puternic procesate decât cei care mănâncă carne.
Consumul unei cantități mari de fructe, nuci și legume este frecvent asociat cu vegetarianismul. În realitate, poate fi cazul, dar acesta implică frecvent și consumul de alimente foarte procesate precum pizza, batoane de ciocolată, tăiței, cereale pentru micul dejun și carne falsă.
Multe alimente conțin o varietate de substanțe chimice și compuși suplimentari
S-a descoperit că multe alimente conțin o varietate de substanțe chimice și compuși suplimentari, uneori dăunători, pentru a îmbunătăți textura, aroma, prospețimea sau doar pentru a le face să arate mai atrăgătoare. În schimb, carnea necesită de obicei mai puțină prelucrare, deoarece are gust și arată frumos în starea sa naturală.
Cercetătorii au examinat datele provenite de la 200 000 de persoane ale căror informații privind obiceiurile alimentare sunt păstrate în cadrul proiectului UK Biobank pentru a înțelege mai bine modelele alimentare din Regatul Unit, atât cele sănătoase, cât și cele de altă natură. Aceștia au descoperit că, în comparație cu persoanele care mănâncă regulat carne, vegetarienii și veganii consumă, de asemenea, mai multe alimente puternic procesate. O astfel de concluzie implică faptul că riscurile pentru sănătate asociate cu mesele ultraprocesate erau mai mari decât beneficiile pentru sănătate ale consumului mai redus de carne roșie.