Noul președinte al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile, Luca de Meo, care este și directorul general de la Renault, a declarat că noile norme de poluare Euro 7 ar putea duce la o creștere a prețurilor autovehiculelor cu 2.000 de euro. Noile norme sunt încă discutate în prezent, după ce au fost prezentate anul trecut de Comisia Europeană.
Viitoarele norme de poluare Euro 7, care sunt discutate în prezent, ar putea să îi oblige pe constructori să majoreze preţul vehiculelor lor cu 2.000 de euro, în medie, a estimat marţi noul preşedinte al Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Luca de Meo.
Prețul vehiculelor ar putea crește cu 2.000 de euro
În prima sa conferinţă de presă în calitate de preşedinte al ACEA, Luca de Meo, care este şi directorul general de la Renault, a luat în vizor normele Euro 7, care sunt discutate în prezent după ce au fost prezentate de Comisia Europeană în luna noiembrie 2022.
Bruxelles-ul propune în special ca testele privind emisiile poluante ale vehiculelor să fie mai conforme cu condiţiile reale din trafic şi să fie stabilite limite cu privire la emisiile de particule provocate de uzura frânelor şi pneurilor. Normele Euro 7, care vor fi aplicabile din 2025, ar reduce cu 35% emisiile de oxid de azot ale autoturismelor şi utilitarelor uşoare, comparativ cu precedentele norme Euro 6, potrivit Comisiei Europene.
În schimb, constructorii auto, afectaţi deja de revoluţia automobilelor electrice, vor ca viitoarele norme Euro 7 să fie stabilite la un nivel minimal pentru motoarele termice destinate să dispară în 2035.
Dacă viitoarele norme Euro 7 vor fi stabilite în conformitate cu planul Comisiei, preţul automobilelor ar fi majorat cu 2.000 de euro, în medie, pentru cumpărători şi ar putea reduce piaţa europeană, aflată deja într-o situaţie dificilă, cu 7% până la 10%, potrivit lui Luca de Meo.
„Oamenii vor păstra mai mult timp automobilele şi vor achiziţiona maşini de ocazie în locul unora noi”, a avertizat marţi preşedintele ACEA, transmite AFP, potrivit Agerpres.
În schimb, potrivit comisarului european pentru piaţa internă, Thierry Breton, costurile suplimentare ar urma să fie de doar „100 până la 150 de euro pe vehicul”.
O accelerare a electrificării ar putea fi o soluție
Industria auto ar putea înregistra un mai bun raport cost/beneficiu prin „reorientarea enormelor investiţii cerute de Euro 7 spre o accelerare a electrificării, spre automobile electrice mai ieftine sau spre carburanţi mai puţin poluanţi”, consideră preşedintele ACEA.
„Orizontul de timp este prea scurt, condiţiile prea stricte. În cazul Renault, ele ar putea conduce la închiderea a patru uzine pe termen scurt”, a avertizat Luca de Meo.
Pe de altă parte, Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) şi-a exprimat sprijinul pentru un pact verde pentru industria europeană, văzut ca un răspuns la Inflation Reduction Act (IRA), uriaşul plan de subvenţii adoptat de SUA în sprijinul industriei americane. Un document al Comisiei Europene cu privire la mineralele rare este aşteptat de asemenea cu nerăbdare de către industria europeană.