Parlamentul venezuelan a adoptat o reformă legislativă care facilitează naţionalizarea şi preluarea bunurilor şi serviciilor considerate ca fiind „de utilitate publică”, suplimentând şi numărul companiilor care ar putea fi vizate de astfel de măsuri, relatează AFP.
În baza noii legi adoptate de Adunarea Naţională, dominată de susţinătorii guvernului socialist, „Executivul poate începe o procedură de expropirere atunci când sunt constatate nereguli economice şi administrative”, afirmă presa locală.
În această situaţie se pot afla companii care cresc preţurile în mod necorespunzător, care au poziţie de monpol, care refuză să comercializeze anumite produse, care vând produse necorespunzătoare sau la un preţ superior celui fixat de stat.
Amendamentele adoptate de Parlament permit statului să preia o companie şi să confişte bunurile acesteia în cursul procesului de naţionalizare. Legea se referă în primul rând la bunuri şi servicii „de primă necesitate”, dar permite şi aplicarea de măsuri preventive şi de sancţiuni împotriva companiilor care produc alte tipuri de mărfuri.
Preşedintele Hugo Chavez ceruse duminică Parlamentului să adopte reforma în regim de urgenţă, pentru a permite statului să-i exproprieze pe comercianţii care cresc preţurile „în scop speculativ” după devalorizarea monedei naţionale, la 8 ianaurie. Înaintea votului, el a ordonat naţionalizarea hipermarketurilor Exito, filală a grupului francez de distribuţie Casino, şi a semnat miercuri un decret în acest sens.
Devalorizarea monedei locale a fost însoţită de o rată de schimb dublă – 2,60 bolivari pentru un dolar în cazul importului de bunuri de primă necesitate şi 4,30 de bolivari pentru un dolar în cazul celorlalte tipuri de produse. Anunţarea acestei măsuri i-a determinat pe venezuelani să ia cu asalt magazinele de aparatură electrocasnică de import, ei temându-se de o nouă creştere a preţurilor, în condiţiile în care inflaţia s-a ridicat la 25 la sută în 2009.