Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro dă un ultimatul celor responsabili pentru programul Covax, destinat să garanteze un acces echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19.
Mai exact, liderul din Venezuela susține că țara pe care o conduce a plătit pentru vaccinuri, însă ele nu au fost primite nici până în prezent, relatează France Presse. În ceea ce privește suma plătită, potrivit acestuia, este vorba de 120 de milioane de dolari, ctre OMS.
”Sistemul Covax a eşuat. Noi ne-am făcut treaba. A trebuit să ne dăm peste cap, să facem magie pentru a debloca fondurile îngheţate”, a declarat Maduro la televiziunea naţională, precizând că ţara sa a plătit 120 milioane de dolari sistemului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) fără să primească nimic.
Totodată, Maduro a mai adăugat că a dat instrucțiuni precize pentru primirea vaccinurilor, în caz contrar, țara își vrea tți banii înapoi.
”Am dat instrucţiuni precise, astfel încât să acţionăm săptămâna aceasta şi lansăm un ultimatum sistemului Covax: fie ne trimiteţi vaccinurile, fie ne daţi banii înapoi”, a adăugat el.
Liderul din Venezuela susține că știe de unde să achiziționeze vaccinuri, purtând deja discuții internaționale în acest sens.
Venezuela își vrea banii înapoi
”Dacă ni se vor înapoia banii, ştim de unde să cumpărăm (vaccinuri). Am discutat deja cu instituţii internaţionale. Destul cu înşelătoria!”, a exclamat preşedintele venezuelean.
De menționat este faptul că, situația din Venezuela durează de câteva luni, în contextul în care, Maduro susţine că le-a cumpărat prin programul Covax. Potrivit precedentelor declaraţii ale lui Nicolas Maduro, SUA au blocat 10 milioane de dolari, ultima plată făcută de ţara sa pentru a putea beneficia de vaccinurile Covax, din cauza sancţiunilor americane luate împotriva Venezuelei cu scopul de a-l îndepărta de la putere.
În același timp, într-un context al penuriei de vaccinuri, Venezuela, care îşi stabilise ca obiectiv vaccinarea a 70% din cele 30 milioane de locuitori înainte de încheierea anului 2021, a administrat din februarie vaccinul rusesc Sputnik V şi serul chinez Sinopharm.
Amintim faptul că la începutut lunii iulie, Caracas a lansat o campanie de vaccinare cu vaccinul candidat Abdala, iar la sfârşitul lunii iunie, guvernul venezuelean a anunţat semnarea unui ”contract pentru furnizarea” a 12 milioane de doze de vaccin cubanez care, potrivit laboratorului care l-a dezvoltat, are o eficienţă de 92%.
Avertismentul liderului din Venezuela vine în contextul în care țara înregistrează o creştere puternică a infecţiilor de la sfârşitul lunii. Mai exact, este vorba despre 275.000 de cazuri, între care peste 3.200 de decese, potrivit cifrelor oficiale, bilanţ pus însă la îndoială de opoziţie, notează AFP.