Compania petrolieră de stat, Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) a anunțat într-o notă acea datorie și a adăugat că deciziile curții reduc ceea ce compania datorează în temeiul deciziei Camerei Internaționale de Comerț (ICC – International Chamber of Commerce) – și anume compensații de peste 907 milioane de dolari către Exxon Mobil.
Aceasta a observat că Exxon Mobil a folosit în trecut în instanțele internaționale înghețarea a circa 300 milioane dolari în conturile deschise în Venezuela de către companie, a unei datorii de 191 milioane dolari cu privire la un proiect petrolier din țară, precum și 160 milioane dolari pe care curtea de arbitraj internațional a spus că  i se datorau PDVSA.
PDVSA a numit-o “apărare cu succes” și a spus că inițial Exxon Mobil a solicitat aproximativ 12 miliarde de dolari drept compensații în timp ce deschisese două cazuri internaționale de arbitraj.
Cum s-a ajuns la arbitraj
Exxon Mobil a căutat arbitrajul după ce în 2007 guvernul de stânga al lui Hugo Chavez a naționalizat proiectele de petrol din țară. Compania nu a publicat însă până în prezent ce sumă pretindea drept compensații în cazurile de arbitraj.
Compania americană a spus, ulterior, că i s-au stabilit obligații de plată de 160,6 milioane dolari împotriva cu compensațiilor acordate, de peste 907 milioane dolari.
“Restul de 746,9 milioane dolari ar putea fi plătite printr-o combinație de aproximativ 305 milioane dolari – fonduri pe care PDVSA deja le-a constituit la propunerea curții din New York –,anularea de către PDVSA a obligațiilor suplimentare din ale Exxon Mobil și plata în numerar suplimentar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Exxon Mobil, Patrick McGinn.
Pretenții exagerate
Rafael Quiroz, expert în industria petrolului și profesor la Universitatea Centrală din Venezuela, a spus că PDVSA repurtat un succes obținând să plătească o factură semnificativ mai mică decât ceruse Exxon Mobil. “Ceea ce vedem e că Exxon nu avea lucrurile bine definite, nu a prezentat clar ceea ce a pretins”, a spus Quiroz.
PDVSA a arătat că sumele cerute de Exxon Mobil drept compensații au fost complet exagerate. “După patru ani de arbitraj, valoarea reală determinată de ICC este întradevăr mai mică decât suma exorbitantă cerută inițial”, spune compania de stat într-o notă.