Presedintele Hugo Chavez a anuntat ca distributia carburantilor de catre companiile private in Venezuela se apropie de sfarsit, pentru ca aceasta activitate va fi nationalizata.

Aceasta masura a primit deja aprobarea initiala a Adunarii Nationale, iar compania nationala Petroleos de Venezuela (Pdvsa) urmeaza sa preia controlul distributiei la nivel national a carburantilor, fara a afecta, deocamdata cel putin, benzinariile particulare.
Este de asteptat ca Adunarea Nationala sa-si dea aprobarea finala in cursul acestei saptamani cu privire la aceasta masura, cu atat mai mult cu cat este dominata de aliatii politici ai lui Chavez.

Distribuitorii, inclusiv subsidiarele companiilor British Petroleum, Exxon Mobil si Chevron, au incercat sa convinga guvernul sa nu puna in aplicare acest plan, insa Chavez a refuzat pana si permisiunea ca aceste companii sa-si pastreze un portofoliu minoritar de actiuni, pe motiv ca acestia „fac bani pe cheltuiala tarii”.
„Aceasta este o metoda veche, prin care unele sectoare private ale economiei profita de averea nationala rafa un strop de sudoare. Asta vor ei sa apere”, a declarat Hugo Chavez.

Potrivit legii, distribuitorii au la dispozitie 60 de zile pentru a negocia pretul de vanzare al afacerilor catre guvern, iar daca nu, vor fi expropiati. Mai mult, companiile private vor fi nevoite sa renunte si la rezervoarele si pompele de alimentare detinute in favoarea Pdvsa.

Sursa: ITH