BRD Groupe Société Générale înregistrează performanțe solide în 2024

La sfârșitul anului 2024, BRD Groupe Société Générale a raportat rezultate financiare solide, cu o creștere constantă a veniturilor și a portofoliilor de credite.

Rețeaua bancii a atins 388 de sucursale, comparativ cu 423 în decembrie 2023, însoțită de o expansiune semnificativă a zonelor self-service, care au ajuns la 225, acoperind aproape 60% din rețeaua băncii.

BRD
SURSA FOTO: Dreamstime

Creșteri financiare semnificative

Venitul net bancar al grupului a înregistrat o creștere de 5,2% față de 2023, ajungând la 4,032 miliarde lei. Cea mai importantă sursă de venit a fost reprezentată de veniturile nete din dobânzi, care au crescut cu 6,8%, susținute de o activitate robustă atât în sectorul retail, cât și în cel al companiilor. Aceste venituri au fost temperate de creșterea costurilor de finanțare pentru depozitele clienților, dar la un ritm mai moderat, în conformitate cu tendințele pieței dobânzilor la lei.

Veniturile nete din comisioane au înregistrat o creștere și mai mare, de 7,8%, datorită intensificării activităților de creditare și a volumului crescut de tranzacții. Transferurile, pachetele de servicii și cardurile au contribuit semnificativ la această dinamică pozitivă.

Totodată, grupul a înregistrat o scădere a altor venituri bancare cu 13,2%, în mare parte din cauza unui provizion limitat excepțional înregistrat în primul trimestru din 2024 și a vânzării portofoliului de credite al BRD Finance.

Performanțe pe segmentele de afaceri

Pe segmentul de credite, BRD a obținut o performanță impresionantă. Soldul creditelor nete a atins 49,7 miliarde lei, marcând o creștere de 19,1% față de anul anterior. Companiile au fost principalele motoare de creștere, cu un avans de 29% în comparație cu 2023, iar pe segmentul retail, creșterea a fost de 13%.

În ceea ce privește creditele acordate persoanelor fizice, BRD a atins un record, cu o producție de aproape 12 miliarde lei, în creștere cu 54% față de 2023. Această creștere a fost susținută de creșterea semnificativă a creditelor de consum și a celor pentru locuințe, cu o valoare totală de 7,3 miliarde lei pentru creditele de consum și 4,4 miliarde lei pentru finanțarea achizițiilor de locuințe.

Sustenabilitate și strategii pe termen lung

Un alt aspect important al performanței BRD în 2024 a fost producția de finanțări sustenabile, care a depășit 1,8 miliarde lei, mult peste ținta stabilită pentru finalul anului 2025.

Acesta reflectă angajamentul băncii de a sprijini dezvoltarea durabilă și de a contribui la obiectivele ESG (Environmental, Social, and Governance).

Costurile operaționale ale băncii au crescut cu 6,8% față de 2023, majoritatea fiind determinate de implementarea unei noi taxe pe cifra de afaceri, care a ajuns la 128,7 milioane lei. Excluzând această taxă, costurile au rămas stabile, în ciuda inflației ridicate și a concurenței pentru talente, care a dus la o creștere de 4,9% a cheltuielilor cu personalul.

Stabilitatea riscurilor și raportarea NPL

BRD a continuat să mențină o politică prudentă de gestionare a riscurilor, rata creditelor neperformante (NPL) fiind una dintre cele mai scăzute din sistemul bancar, atingând 2,1% la finalul anului 2024.

De asemenea, rata de acoperire a creditelor neperformante a rămas confortabilă, situându-se la 77,8%.