Competițiile feminine vor depăși un miliard de dolari ca venituri
Pentru prima dată în istorie, competiţiile sportive feminine vor genera venituri de peste un miliard de dolari în 2024, potrivit estimărilor firmei de consultanţă Deloitte, informează AFP.
Experţii financiari ai firmei britanice mizează pe o cifră de afaceri de 1,28 miliarde de dolari (1,16 miliarde de euro), pentru anul viitor. După Cupa Mondială din vara acestui an de Australia şi Noua Zeelandă, doar fotbalul feminin ar urma să genereze 555 de milioane de dolari (505 milioane de euro).
Peste 50% din veniturile din competiţiile feminine vor veni în continuare din America de Nord, în ciuda creşterii rapide a fotbalului feminin în Europa.
„În ultimii ani, am observat o creştere excepţională a sportului feminin în întreaga lume, ceea ce a condus la o mărire semnificativă a valorii sale comerciale, care, la rândul ei, a generat un interes crescând al investitorilor”, notează Jennifer Haskel, analist în cadrul departamentului Sport şi afaceri al Deloitte.
„În mod crucial, sportul feminin este din ce în ce mai cunoscut ca un produs în sine, distinct de sportul de elită masculin”, a adăugat Haskel.
Tendinţa este de aşteptat să continue şi în următorii ani, întărită de o creştere a drepturilor de difuzare plătite de canalele de televiziune sau platformele de conţinut.
În prezent, veniturile comerciale (acorduri de sponsorizare, parteneriate şi vânzări de produse derivate) reprezintă peste 50% din cifra de afaceri generată de competiţiile sportive feminine.
Top 10 cei mai bine plătiți sportivi din lume
În luna mai, Forbes a realizat un top 10 al celor mai bine plătiți sportivi din lume în ultimul an. Ronaldo e primul, urmat de Lionel Messi și Kylian Mbappe. Ei sunt de altfel singurii fotbaliști din acest top.
În ierarhie se mai regăsesc 3 baschetbaliști, doi jucători de golf, un jucător de tenis și un boxer. Americanii au luat în calcul sumele câștigate din sport (salariile de la echipe, premiile de la turnee, bonusuri), dar și cele din afara sportului, cum ar fi contractele de sponsorizare sau afacerile personale. Din păcate, în top nu este nicio sportivă.
1. Cristiano Ronaldo (fotbalist) – 136 de milioane de dolari (46 din sport, 90 din afara sportului)
2. Lionel Messi (fotbalist) – 130 de milioane de dolari (65 din sport, 65 din afara sportului)
3. Kylian Mbappe (fotbalist) – 120 de milioane de dolari (100 din sport, 20 din afara sportului)
4. LeBron James (baschetbalist) – 119,5 milioane de dolari (44,5 din sport, 75 din afara sportului)
5. Canelo Alvarez (boxer) – 110 milioane de dolari (100 din sport, 10 din afara sportului
6. Dustin Johnson (jucător de golf) – 107 milioane de dolari (102 din sport, 5 din afara sportului)
7. Phil Mickelson (jucător de golf) – 106 milioane de dolari (104 milioane din sport, 2 din afara sportului)
8. Stephen Curry (baschetbalist) – 100,4 milioane de dolari (48,4 din sport, 52 din afara sportului)
9. Roger Federer (jucător de tenis) – 95,1 milioane de dolari (0,1 din sport, 95 din afara sportului)
10. Kevin Durant (baschetbalist) – 89,1 milioane de dolari (44,1 din sport, 45 din afara sportului)