Deşi creşterea salarială înregistrată este peste cea realizată anul trecut, de 4,3%, nivelul real al majorării s-a situat sub estimările de la începutul anului, atunci când companiile planificau o creştere salarială medie de 6,8%.
Totodată, aproape jumătate dintre companiile participante au efectuat deja creşteri salariale, în vreme ce o treime intenţionează să efectueze creşteri salariale în perioada de timp rămasă până la sfârşitul anului. În schimb, 23% dintre companiile participante fie nu intenţionează să majoreze salariile, fie nu au luat încă nicio decizie în acest sens.

"Datele studiului PayWell indică faptul că firmele din România au depăşit mentalitatea de supravieţuire şi de conservare a resurselor din perioada recesiunii şi au revenit la un optimism moderat. Creşterea salarială medie efectuată anul acesta se va situa cel mai probabil la acelaşi nivel cu rata inflaţiei. Se remarcă faptul că sectoarele în care funcţionează contracte colective de muncă ce leagă evoluţia salarială de nivelul inflaţiei în anul anterior, aşa cum sunt sectorul industrial şi cel de producţie auto, au fost cele care au oferit şi cele mai mari creşteri salariale în 2011", a precizat Peter de Ruiter, Partener, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Pentru 2012, aproape 60% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania 2011 au bugetat creşteri salariale, procentul mediu fiind de 6,8%.