Activitatea industrială hotelieră din Europa a înregistrat o scădere destul de mare în ultimul an încheiat în septembrie 2009, potrivit celui mai nou raport realizat de compania de consultanţă Deloitte.

Potrivit acestuia, veniturile pe cameră disponibilă (indicele revPAR) au scăzut cu 19,2%, la o medie de 58 de euro. Declinul este rezultatul unei scăderi de 12,3% a tarifului mediu pe cameră, la 108 euro, în timp ce rata de ocupare s-a redus la 61,6%. 

Ţările est-europene ca România, Cehia, Slovacia, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania au resimţit impactul cel mai puternic, fiecare raportând scăderi ale veniturilor pe cameră disponibilă de peste 20% în mondela locală. În acelaşi timp, din ţările incluse în zona euro, Spania a fost lovită cel mai puternic, pentru că numărul de turişti provenind din principalele sale pieţe a scăzut.

La polul opus se află Londra, care este oraşul cu cel mai mare grad de ocupare, Glasgow şi Edinburgh fiind singurele oraşe europene care au înregistrat o creştere a ratei de ocupare;

„Ce a fost mai greu a trecut”

„Industria hotelieră europeană a traversat un an agitat, în contextul în care criza s-a adâncit. Creşterea ratei şomajului, răspândirea virusului de gripă AH1N1 şi creşterea monedei euro faţă de alte monede au avut un impact serios asupra performanţei operatorilor de profil din Europa. Mulţi oamenii au preferat să stea acasă în loc să călătorească peste hotare, iar numărul călătoriilor de afaceri s-a redus, ceea ce a atras scăderea vânzărilor şi a rezultatelor operatorilor hotelieri, a companiilor aeriene şi a agenţiilor de turism. Toate oraşele din regiune au înregistrat o scădere a indicelui revPAR pentru anul încheiat în septembrie, unele dintre ele fiind lovite mai rău decât altele”, a declarat Alex Kyriakidis, Global Managing Partner, Tourism Hospitality & Leisure Deloitte.

În zona euro, indicele revPAR a scăzut cu 16,8%, în contextul în care aprecierea monedei euro faţă de lira sterlină a descurajat călătoriile către destinaţii tradiţionale precum Spania, Franţa sau Italia. Declinul s-a resimţit puternic şi în ţările din afara zonei euro, unde indicele a coborât mai mult de 20%.

Cu toate acestea, analiştii Deloitte spun că ce a fost mai greu a trecut. „Am asistat deja la primele semne de redresare economică în Europa. Încrederea consumatorilor se îmbunătăţeşte, iar ţări precum Germania, Franţa, Grecia şi Portugalia ies din recesiune. Pentru operatorii de hoteluri urmează câteva luni dificile până vor reveni pe o pantă ascendentă. Cu toate acestea, ce-a fost mai rău pare să fi trecut, iar Anul Nou ar putea aduce în unele cazuri redresarea indicilor revPAR”, spune Marvin Rust, Hospitality Managing Partner în cadrul Deloitte.

Spania suferă cel mai mult

Din cele trei destinaţii europene de top, Spania a suferit cel mai mare impact, din cauza unei scăderi importante a numărului de turişti provenind din principalele sale pieţe – Marea Britanie, Germania şi Franţa. Britanicii, mai ales, au renunţat la această destinaţie, din cauza deprecierii lirei sterline faţă de euro.

Spania se confruntă totodată cu o competiţie tot mai puternică din partea unor ţări precum Turcia, Tunisia,  Egipt şi Maroc. Principalele oraşe spaniole – Barcelona şi Madrid – au înregistrat o scădere a indicelui revPAR de 22,5%, respectiv 30,5%. Principala cauză a declinului pentru hotelurile din Barcelona a fost reducerea de 15,7% a tarifului mediu pe cameră, la 113 de euro. Rata de ocupare a scăzut, de asemenea, cu 8,1%, la 64,4%. Valul de noi hoteluri care vor fi inaugurate în oraş în acest an ar putea îngreuna şi mai mult eforturile operatorilor de a ieşi din recesiune.

Turismul nemţesc îşi revine greu

Deşi Germania este una dintre primele ţări care au ieşit din recesiune în vară, alături de Franţa, turismul îşi revine mai greu, hotelierii fiind cel mai afectaţi. Încetinirea activităţii de business, stagnarea cererii pentru vacanţe de relaxare şi creşterea în volum a ofertei hoteliere în mai multe oraşe au determinat evoluţii diferite de-a lungul ţării.

În Regat, cea mai mare rată de ocupare din Europa

Marea Britanie s-a aflat în inima crizei financiare din 2008 şi, spre deosebire de alte ţări europene, este încă în recesiune. Criza economică a avut un impact puternic în această ţară. În contextul în care rata şomajului a atins maximul ultimilor 13 ani, în această vară, iar lira sterlină a pierdut teren în faţa monedei euro, britanicii cu resurse limitate au preferat să îşi petreacă vacanţele acasă.

Cu toate acestea, hotelurile din Marea Britanie s-au meţinut pe o pantă descendentă pe aproape tot parcursul anului. Chiar dacă operatorii din Londra au raportat o scădere de 7,6% a veniturilor pe cameră disponibilă în anul încheiat în septembrie, ei înregistrează în continuare cea mai mare rată de ocupare din Europa (79,8%).