Veniturile din dobânzile aferente depozitelor la termen, acordate la scadenţă, obţinute până la 1 iulie vor fi impozitate, conform noilor prevederi, care arată o taxare de 16%.
MFP a transmis Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) o notificare prin care clarifică tratamentul fiscal aplicat dobânzilor aferente depozitelor.
„Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la termen realizate până la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile. Prin sintagma «dobânda realizată» se înţelege dobânda înregistrată în contul de depozit al titularului. În consecinţă, în măsura în care dobânzile sunt înregistrate în contul curent sau în contul de depozit al titularului până la data de 30 iunie 2010 acestea sunt venituri neimpozabile”, potrivit scrisorii.
Veniturile intrate în cont după acest termen sunt impozitate cu 16%.
Finanţele dau ca exemplu un depozit constituit la 10 ianuarie scadent la 10 iulie. În acest caz, doar dobânda înregistrată în cont după 1 iulie este impozabilă.
Băncile au impozitat însă cu 16% tot câştigul obţinut din dobânzi de către persoanele fizice, indiferent de momentul când a fost constituit depozitul, şi nu doar dobânda calculată după 1 iulie, întrucât au considerat că Ministerul Finanţelor apreciază că noile modificări aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.
Raiffeisen Bank a suspendat luni reţinerea impozitului pe dobânzile obţinute de clienţi la depozitele cu scadenţa după data de 1 iulie, până la apariţia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat marţi că Ministerul Finanţelor a promis că în cursul acestei săptămâni vor apărea normele la legea privind impozitarea veniturilor din dobânzi.