eniturile obţinute din furnizarea de servicii de acces la internet au atins două miliarde de lei în anul 2011, în creştere cu 4% faţă de anul 2010, iar această valoare reprezintă aproximativ 13% din totalul pieţei telecom, a declarat la Ziua Comunicaţiilor, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu.
"România a înregistrat în anul 2011 creşteri ale numărului de conexiuni fixe şi mobile de bandă largă, pe segmentul internetului fix şi creşteri mai accentuate a conexiunilor instalate persoanelor fizice şi a conexiunilor instalate în mediul rural. Pe segmentul internetului mobil s-a remarcat evoluţia numărului de conexiuni folosite pe telefon prin abonament sau extraopţiune dedicată pentru accesul la internet. Aceşti factori au contribuit la creşterea veniturilor obţinute din furnizarea de servicii de acces la internet cu 4% faţă de anul 2010, până la două miliarde lei", a precizat Cătălin Marinescu.
Potrivit raportului ANCOM, prezentat de şeful Autorităţii, numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe a ajuns la 3,26 milioane în 2011, înregistrându-se o creştere de 4% faţă de mijlocul anului 2011 şi de 9% faţă de sfârşitul anului 2010. Cele mai importante creşteri în cel de-al doilea semestru al anului 2011 au vizat conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP ( +14% anual), numărul acestora ajungând la 1,8 milioane şi conexiunile care utilizează tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (+11% anual), care au ajuns la un milion. În acelaşi timp, conexiunile de acces prin cablu coaxial au înregistrat o scădere de 9 procente anual, până la 400.000.
Din cele 3,26 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe raportate la sfârşitul anului 2011, 2,95 milioane erau folosite de abonaţi persoane fizice, în creştere cu 9 procente, în timp ce 0,31 milioane de conexiuni erau instalate persoanelor juridice, o creştere anuală de 2%.
În ceea ce priveşte viteza conexiunilor de internet la puncte fixe, în 2011 a crescut numărul de conexiuni de foarte mare viteză (cel puţin 30 Mbps), acestea ajungând la o pondere de aproape 50% din totalul numărului de conexiuni la puncte fixe.
"Conform ultimului raport privind situaţia serviciilor broadband publicat de Comisia Europeană, din punct de vedere al ponderii conexiunilor de foarte mare viteză, România ocupa la 1 iulie 2011 primul loc între Statele Membre, fiind de aşteptat ca şi la sfârşitul anului 2011 să rămână pe unul din primele locuri din acest punct de vedere", a subliniat Marinescu.
De asemenea, conform datelor furnizate de cei şase furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a atins valoarea de 4,23 milioane, în creştere cu 39% în 2011. Astfel, au fost raportate 3,11 milioane de conexiuni mobile active în bandă largă utilizate prin intermediul telefoanelor mobile şi 1,12 milioane de conexiuni mobile active în bandă largă prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB, utilizate pentru conectarea la internet a laptop-urilor, tabletelor sau a desktop-urilor, transmite Agerpres.