Enel România a înregistrat anul trecut venituri de 1,032 miliarde euro, cu 6,5% mai mari faţă de nivelul de 969 milioane euro raportat pentru 2011, şi un profit operaţional de 231 milioane de euro, în creştere cu 12,6%, conform datelor prezentate de Luca D'Agnese, country manager al Enel România.
Premisele pentru evoluţia EBITDA au fost scăderea pierderilor în reţea, cu 11,26% în 2012 şi cu 13,07% în 2011, reducerea costului operaţional cu 12% în 2012 raportat la anul precedent şi creşterea volumelor conectărilor la reţea.
‘Această creştere a profitului operaţional vine în special în urma acţiunilor pe care le-am întreprins pentru a creşte eficienţa, pentru că din punct de vedere al marjelor nu am înregistrat creştere, iar creşterea vânzărilor este asociată cu creşterea preţurilor şi aceasta a fost transferată în totalitate din cauza preţurilor şi costurilor mai mari cu energia pe care le-am avut. După cum ştiţi, la începutul anului au avut loc o secetă puternică’, a explicat Luca D’Agnese, citat de Agerpres.
Şeful Enel România a precizat că îmbunătăţirea rezultatelor a fost posibilă în urma măsurilor adoptate pentru reducerea pierderilor din reţea. În acelaşi timp, a fost redus costul operaţional datorită programului de investiţii din tehnologie pe care compania l-a derulat. În acest sens, reprezentantul Enel România a menţionat programul de control de la distanţă a reţelei, care a condus la îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte durata întreruperilor de curent şi a oferit posibilitatea reducerii costurilor. ‘Am înregistrat o creştere a numărului de cereri de conectare la reţea şi datorită creşterii sectorului de regenerabile’, a subliniat şeful Enel România.
În plus, au fost efectuate investiţii în toate cele trei niveluri de tensiune din reţeaua electrică a companiei. În ceea ce priveşte strategia generală, au existat şi investiţii mai intensive pe partea de înaltă tensiune, comparativ cu anii precedenţi, care au oferit baza necesară pentru instalarea noilor tehnologii. Apoi, programul de investiţii a fost redirecţionat către investiţii medii de tensiune şi joasă tensiune.
‘În 2011, investiţiile în partea de înaltă tensiune erau destul de ridicate, iar anul trecut au fost direcţionate semnificativ către nivelurile mai joase de tensiune. Am investit în staţiile noastre de transformare, în partea de înaltă tensiune au fost afectate 23 de staţii, iar pe partea de medii şi joasă tensiune au fost modernizare peste 800 de posturi’, a explicat Luca D’Agnese.
În toate cele trei niveluri de tensiune, peste 1.000 de km de linii au fost fie construite fie modernizate. ‘Investiţiile în toate aceste lucrări s-au ridicat la peste 100 milioane de euro’, a precizat Luca D’Agnese.
Sursa: Agerpres