Veniturile Exxon Mobil, Chevron, Shell şi TotalEnergies înregistrează creșteri semnificative

Sursă: Dreamstime

Prețul petrolului și al gazelor naturale a înregistrat creșteri semnificative, iar Exxon Mobil, Chevron, Shell şi TotalEnergies au avut doar beneficii. Veniturile companiilor au înregistrat creșteri semnificative în trimestrul trecut al anului.

Progres important pentru Exxon Mobil, Chevron, Shell şi TotalEnergies. Potrivit Reuters, cele patru companii au înregistrat venituri cumulate de 51 de miliarde de dolari trimestrul trecut.

Această valoare este dublă față de intervalul similar al anului 2021, iar cauza principală o reprezintă creșterea petrolului, dar și a gazelor naturale de care companiile au profitat în ultima perioadă.

Astfel, în cazul Exxon, compania a depăşit companiile concurente, cu un profit net de 17,9 miliarde de dolari, cu câteva miliarde de dolari mai mare decât recordul său anterior, raportat în 2012, care a fost susţinut de vânzările de active din Japonia.

A cincea mare companie producătoare de petrol, BP, va raporta rezultatele trimestriale săptămâna viitoare.

Și din punct de vedere al diviziilor de producție, companiile au avut rezultate impresionante. În același timp, previziunile sunt optimiste și pentru lunile următoare, în condițiile în care preţurile ridicate ale ţiţeiului pot reduce marjele pentru companiile petroliere integrate, deoarece suportă şi costul ţiţeiului utilizat pentru produsele rafinate.

Pe de altă parte, după invadarea Ucrainei de către Rusia şi a numeroaselor închideri ale rafinăriilor din întreaga lume, ca urmare a pandemiei de coronavirus, marjele de rafinare au explodat în al doilea trimestru, depăşind câştigurile la ţiţei.

Joe Biden critică profiturile Exxon

O reacție în acest sens a venit de la directorul general al Exxon. Acesta a confirmat faptul că cererea s-a redresat la niveluri apropiate de cele dinaintea pandemiei de coronavirus și de asemenea, oferta a crescut și ea.

„Rezultatele solide din trimestrul al doilea reflectă un mediu de piaţă global strâns, în care cererea s-a redresat la niveluri aproape de pre-pandemie şi oferta s-a erodat. Creşterea ofertei nu se va întâmpla peste noapte”, a declarat directorul general al Exxon, Darren Woods, într-o discuţie telefonică cu analiștii, scrie Reuters. 

Pe de altă parte, analiștii se așteaptă ca rezultatele marilor companii din industria petrolului să atragă critici din partea politicienilor şi apărătorilor consumatorilor. Acestea susțin că marile companii petroliere valorifică deficitul global de aprovizionare pentru a îngrăşa profiturile şi a îngrădi consumatorii.

Amintim și de acuzațiile aduse de președintele american Joe Biden în luna iulie. La acel moment, liderul de la Casa Albă acuza Exxon că ajunge să câștige ”mai mulţi bani decât Dumnezeu” într-un moment în care preţurile combustibililor au crescut la niveluri record.

Măsurile luate de Marea Britanie pentru producătorii de petrol și gaze

Și Marea Britanie a părut nemulțumită de evoluția situației, drept urmare, în luna iulie, Guvernul a adoptat o taxă excepţională de 25% pentru producătorii de petrol şi gaze din Marea Nordului. Între timp și parlamentarii din SUA discută despre o idee similară, însă se pare că șansele ca aceasta să fie adoptată sunt destul de mici.

Menționăm faptul că la începutul acestui an, Exxon şi-a dublat programul de răscumpărare de acţiuni, la 30 de miliarde de dolari, până în 2022 şi 2023.

De cealaltă parte, Shell a declarat că va răscumpăra acţiuni de 6 miliarde de dolari în trimestrul curent. Referitor la Chevron, compania şi-a sporit planurile anuale de răscumpărare la un interval cuprins între 10 şi 15 miliarde de dolari, în creştere de la 5 miliarde dolar la 10 miliarde dolari.