Pierderea vânzărilor pe piaţa din Europa ar putea reduce la jumătate veniturile din exporturi realizate în acest an de către gigantul energetic rus Gazprom. Acest lucru ar însemna o diminuare semnificativă a taxelor colectate de statul rus, potrivit unei analize realizată de Reuters.

Veniturile Gazprom au scăzut în luna ianuarie 2023 până la 3,4 miliarde de dolari

Exporturile Gazprom, unul din cei mai mari contribuabili din Rusia, au scăzut după ce liderul rus Vladimir Putin a declanșat „operaţiunea militară specială” în Ucraina. Războiul împotriva Kievului a declanşat sancţiuni occidentale şi o parte din livrările de gaze ruseşti spre Europa au fost oprite.

Potrivit calculelor sursei citate, veniturile realizate de compania Gazprom de pe urma vânzărilor pe pieţele externe au scăzut în luna ianuarie 2023 până la 3,4 miliarde de dolari, de la 6,3 miliarde de dolari în luna ianuarie a anului trecut, în urma reducerii livrărilor de gaze spre Europa. Dacă se va menține acest ritm, veniturile realizate de Gazprom din exporturi ar putea să se înjumătăţească pe ansamblul anului 2023, comparativ cu 2022, atunci când volumul exporturilor realizate de compania rusească s-a redus cu aproape jumătate.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, nu mai publică informaţii cu privire la rezultatele sale trimestriale. Cu toate acestea, bugetul statului rus a înregistrat un deficit de 1.760 miliarde ruble (24 miliarde de dolari) în luna ianuarie 2023, după ce au scăzut veniturile din energie. Autoritățile de la Moscova se bazează pe veniturile din petrol şi gaze, care anul trecut s-au cifrat la aproximativ 11.600 miliarde de ruble, şi a fost nevoită să înceapă să recurgă la rezervele sale valutare pentru a acoperi un deficit bugetar agravat în urma războiului din Ucraina.

Gazprom a încetat să mai dea publicităţii rezultatele financiare

Potrivit datelor comunicate chiar de Gazprom, în anul 2022 volumul exporturilor companiei a scăzut cu 46%. Reuters prezintă că, în pofida diminuării volumului exporturilor, este posibil ca gigantul rus să fi câştigat anul trecut 80 de miliarde de dolari, în urma creșterii preţurilor la hidrocarburi, ceea ce a majorat pe cale de consecinţă şi veniturile din taxe ale statului rus, care a beneficiat şi de pe urma majorării taxelor pentru gaze precum şi de pe urma dividendelor generoase plătite de Gazprom acţionarilor.

În prima jumătate a anului 2022, Gazprom a făcut un profit net record de 2.500 miliarde ruble (34 miliarde de dolari), în urma creşterii preţului gazelor pe pieţele internaţionale. Ulterior, la fel ca multe alte firme ruseşti, Gazprom a încetat să mai dea publicităţii rezultatele financiare.

CEO-ul companiei energetice, Alexei Miller, un aliat al lui Vladimir Putin, a declarat că grupul a plătit anul trecut 5.000 de miliarde de ruble sub formă de taxe la bugetul federal şi bugetele regionale, fiind responsabil pentru aproape o cincime din veniturile la bugetul federal. Însă 2023 ar putea să fie un an mai complicat din cauza preţurilor internaţionale la gaze au scăzut şi cantitatea de gaze furnizate Europei este mult mai mică decât cea de anul trecut.