Care sunt inregistrarile contabile pentru cesiunea de creanta?
De exemplu, cedentul A transmite creanta de 20.000 lei de la debitorul B
catre cesionarul societatea C, pentru care acesta plateste suma de 19.500 lei. Pentru A, diferenta dintre valoarea creantei si pretul cesiunii este cheltuiala nedeductibila?
Dar pentru C, diferenta este venit neimpozabil?


Stela Nicoleta – Galati




In conformitate cu prevederile Codului fiscal, cheltuielile reprezentand valoarea creantelor comerciale instrainate sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, deci deductibile la calculul impozitului pe profit, daca sunt efectuate potrivit legii.




Actul normativ care reglementeaza vanzarea creantelor este Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale. Potrivit acesteia, partile contractante pot realiza platile nu numai prin utilizarea instrumentelor de plata garantate, ci si prin utilizarea mecanismelor de mobilizare a creantelor: forfetarea sau factoringul. Acestea se definesc astfel:




1. forfetarea este contractul prin care un vanzator sau prestator de servicii isi vinde creantele pe care le are asupra unui cumparator sau beneficiar unei societati bancare sau unei institutii financiare specializate, contra unei taxe de forfetare;



2. factoringul este contractul incheiat intre o parte, denumita aderent, furnizoare de marfuri sau prestatoare de servicii, si o societate bancara sau o institutie financiara specializata, denumita factor, prin care aceasta din urma asigura finantarea, urmarirea creantelor si prezervarea contra riscurilor de credit, iar aderentul cedeaza factorului, cu titlu de vanzare, creantele nascute din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru terti.

Singurele venituri neimpozabile la calculul impozitului pe profit sunt urmatoarele venituri:

1. dividendele primite de la o persoana juridica romana;


2. diferentele favorabile de valoare a titlurilor de participare, inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participare, precum si diferentele de evaluare a investitiilor financiare pe termen lung. Acestea sunt impoza-bile la data transmiterii cu titlu gratuit, a cesionarii, a retragerii titlurilor de participare, precum si la data retragerii capitalului social la persoana juridica la care se detin titlurile de participare;


3. veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, precum si veniturile din recuperarea cheltuielilor nedeductibile;


4. veniturile neimpozabile, prevazute expres in acorduri si memorandumuri aprobate prin acte normative.



In concluzie, veniturile financiare obtinute din cesiunea creantelor sunt impozabile si, in conditiile in care societatea care preia creantele este o societate bancara sau o institutie financiara specializata, cheltuielile sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, transferul si/sau orice alte operatiuni cu titlurile de creanta, cu exceptia executarii acestora, sunt operatiuni scutite fara drept de deducere.

In contabilitate se vor face urmatoarele inregistrari:

1. cel care vinde creanta:

512 = 4111 20.000 lei


668 = 4111 5.000 lei



2. cel care preia creanta:

461 = 512 19.500 lei


461 = 768 5.000 lei.





S-a omis inregistrarea in contabilitate a facturii de leasing. Se inregistreaza si se deduce taxa pe valoarea adaugata in luna urmatoare?

Bianca Ionescu – Timisoara


Conform reglementarilor legale, orice persoana impozabila inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata are dreptul sa deduca taxa pe valoarea adaugata datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost livrate sau urmeaza sa ii fie livrate, si pentru prestarile de servicii care i-au fost prestate ori urmeaza sa ii fie prestate de o alta persoana impozabila, daca aceste bunuri si servicii achizitionate sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor sale taxabile.



Dreptul de deducere ia nastere in momentul in care taxa pe valoarea adaugata deductibila devine exigibila. In cazul operatiunilor de leasing intern, taxa pe valoarea adaugata devine exigibila la fiecare din datele specificate in contract pentru plata ratei de leasing. In cazul incasarii de avansuri fata de data prevazuta in contract, taxa pe valoarea adaugata devine exigibila la data incasarii avansului.


Deducerea taxei pe valoarea adaugata trebuie justificata cu factura fiscala. Aceasta trebuie sa fie emisa pe numele beneficiarului de catre o persoana impozabila inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata si sa cuprinda toate informatiile prevazute la art. 155 alin. (8) din Codul fiscal, respectiv:





– seria si numarul facturii;


– data emiterii facturii;


– numele, adresa si codul de identificare fiscala ale persoanei care emite factura;


– numele, adresa si codul de identificare fiscala, dupa caz, ale beneficiarului de bunuri sau servicii;


– denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate;


– pretul unitar fara taxa pe valoarea adaugata si baza de impozitare pentru fiecare cota sau scutire;


– cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata sau mentiunile: scutit cu drept de deducere, scutit fara drept de deducere, neimpozabil, supus regulilor speciale, dupa caz;


– suma taxei pe valoarea adaugata de plata.



In concluzie, daca sunt indeplinite toate conditiile enumerate mai sus, se inregistreaza si se deduce taxa pe valoarea adaugata in luna urmatoare primirii facturii.
In schimb, neinregistrarea cronologica si prelucrarea sistematica a informatiilor constituie contraventie la prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991. Potrivit acesteia, neinregistrarea in contabilitate a documentelor justificative si contabile in perioada la care se refera se sanctioneaza cu amenda de la 300 de lei la 4.000 de lei.







Cand se datoreaza impozit pe profit, in cazul organizatiilor nonprofit?

Marian Ungureanu – Timisoara




Potrivit Codului fiscal, organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri:



a) cotizatiile si taxele de inscriere ale membrilor;


b) contributiile banesti sau in natura ale membrilor si simpatizantilor;


c) taxele de inregistrare stabilite potrivit legislatiei in vigoare;


d) veniturile obtinute din vize, taxe si penalitati sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;


e) donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare;


f) dividendele, dobanzile si veniturile realizate din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare obtinute din plasarea veniturilor scutite;


g) veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole;


h) resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile;


i) veniturile realizate din actiuni ocazionale precum: evenimente de strangere de fonduri cu taxa de participare, serbari, tombole, conferinte, utilizate in scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;


j) veniturile exceptionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate in proprietatea organizatiilor nonprofit, altele decat cele care sunt sau au fost folosite intr-o activitate economica;


k) veniturile obtinute din reclama si publicitate, realizate de organizatiile nonprofit de utilitate publica, potrivit legilor de organizare si functionare, din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, invatamantului, sportului, sanatatii, precum si de camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si organizatiile patronale.



In Normele metodologice se face precizarea ca sunt venituri neimpozabile din reclama si publicitate acele venituri obtinute din inchirieri de spatii publicitare pe: cladiri, terenuri, tricouri, carti, reviste, ziare etc. Nu se includ in veniturile descrise anterior veniturile obtinute din prestari de servicii de intermediere in reclama si publicitate.




Daca obtin si venituri din activitati economice, organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru aceste venituri daca sunt pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevazuta la primul aliniat. Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile realizate de organizatiile nonprofit din transferul sportivilor sunt venituri impozabile la determinarea profitului impozabil.




Se datoreaza impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor care depasesc limitele prevazute mai sus, altele decat cele enumerate ca fiind scutite de la plata impozitului pe profit.