Persoanele fizice ştiu foarte bine că datoriile pe care le acumulează îi poate duce în situaţia în care se vor trezi cu poprire pe venituri sau pe conturi.

Ce limite există în cazul executării silite, potrivit Codului de procedură penală?

Totuşi, este bine de ştiut că există şi anumite venituri de care executorii judecătoreşti nu se pot atinge.

Potrivit Codului de procedură penală din România, veniturile salariale, cele primite periodic sau pensiile de stat pot fi supuse executării silite.

În cazul acestora, exista totuşi unele limite. Executarea silită se poate face în proporție de 50% din veniturile lunare nete, pentru sumele care sunt datorate ca obligație de întreținere sau alocație pentru copii.

În cazul celorlalte tipuri de datorii, executarea silită se poate realiza până la o treime din venitul lunar net.

Important de ştiut, în cazul popririlor salariale, că atunci când sumele din veniturile din muncă sunt mai mici decât salariul minim net, pot fi urmărite din ele.

Totuşi, dacă salariul net este mai mic decât salariul minim net pe economie, aşa cum se întâmplă pentru cei mai mulţi angajațil cu contracte part-time, acesta nu va putea face obiectul unei popriri.

Aceste venituri nu se pot executa silit

Codul de procedură civilă stabileşte clar şi care sunt veniturile ce nu pot face obiectul unei executări silite:

  • alocațiile de stat;
  • indemnizațiile pentru copii;
  • ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • ajutoarele de maternitate;
  • ajutoarele de deces;
  • bursele de studii acordate de stat;
  • orice alte indemnizații cu destinație specială;
  • tichetele de masă;
  • tichetele cadou;
  • banii pentru telemuncă (cei maximum 400 lei acordați celor care lucrează de acasă).

Trei tipuri de venituri ce pot fi executate silit doar în anumite condiţii specifice

Există o serie de venituri care pot fi executate silit în cazul în care sumele sunt datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel, afirmă consilierul juridic Dan Năstase, potrivit avocatnet.ro.

Este vorba despre ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, despre compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale şi despre sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii.

„Și în acest caz este prevăzută o limită, respectiv jumătate din aceste venituri, iar în toate situațiile este interzisă renunțarea la aceste limite sau urmărirea și executarea cu încălcarea dispozițiilor prevăzute de Codul de procedură civilă, sancțiunea fiind nulitatea de drept”, a explicat specialistul.

Atenţie! Dacă datoriile nu se încadrează în categoria obligației de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor prin moarte sau vătămări, aceste trei tipuri de venituri menţionate nu pot fi executate silit.