Cresterea inregistrata de productia industriala in primele cinci luni ale acestui an a necesitat un consum energetic superior aceleiasi perioade a anului trecut. In perioada 1.01 – 31.05.2001, productia industriala realizata s-a majorat comparativ cu perioada similara din anul 2000, cu 11,6% in volum absolut si cu 13,3% in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare, datorita cresterilor inregistrate in industria prelucratoare (+14,2%, respectiv +16,1%). Principalele resurse de energie primara au cunoscut cresteri semnificative, cea mai mare parte fiind destinata consumului industrial, conditiile meteo din ultima perioada a anotimpului rece necesitand cantitati reduse de combustibil pentru incalzire. Aceasta se observa din diminuarea importurilor de gaze naturale, principalul combustibil utilizat pentru incalzire. In primele patru luni ale anului in curs, cantitatile de gaz metan extrase au scazut cu 14%, iar importurile s-au diminuat cu mai mult de 8%. Productia interna de resurse energetice a scazut cu 6%, in timp ce importurile au crescut cu 33,6%, In schimb, importurile de titei au crescut cu 16,2%, iar cele de produse petroliere cu 162,2%.
Valoric, importurile de produse minerale (minereuri, titei, produse petroliere, gaz natural s.a.) s-au cifrat la 1,11 miliarde dolari in perioada 01.01. – 31.05. 2001, in crestere cu aproape 50%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Importurile de produse minerale au crescut cu 273,6 milioane dolari SUA (+45,2%) in primele patru luni ale anului, datorita cresterii valorii importurilor de combustibili si uleiuri minerale (+53,5%), care au detinut o pondere de peste 90% in total sectiune si de 16% in total importuri. In cadrul acestui capitol de marfuri, importurile de titei au fost de 290,3 milioane dolari, cu 24,2% mai mult decat in perioada 1.01 – 30.04.2000. Cresteri s-au inregistrat si la importurile de produse petroliere si gaze naturale cu 10%, respectiv 47,1%. Partial, consumul suplimentar de combustibil conventional a fost cauzat de reducerea cu 26% a productiei de electricitate in hidrocentrale, termocentralele producand cu 17,5% mai mult ca anul trecut.
Daca anul trecut stimularea exporturilor a fost preocuparea prioritara a guvernului, din datele statistice reiese ca principalul obiectiv stabilit pentru acest an il constituie cresterea productiei si, implicit, a Produsului Intern Brut. Deocamdata, acest tel este prioritar fata de deficitul balantei de plati, importurile fiind chiar favorizate de facilitatile acordate IMM-urilor. Cea mai mare pondere in total importuri o reprezinta masinile, aparatele si echipamentele electrice cu 22,4%, urmate de produsele minerale.
Rata somajului scade o data cu salariul
Cresterea de productivitate se datoreaza in mare masura mentinerii unor salarii scazute, in luna mai scaderea castigului salarial mediu net fiind de 3,6% comparativ cu luna precedenta. In schimb, rata somajului inregistrat la sfarsitul lunii mai a fost de 9,3% in raport cu populatia activa, in scadere cu 0,6% fata de luna aprilie. Aceasta evolutie este conforma cu optiunile majoritatii romanilor care prefera o slujba considerata sigura si care ofera un venit scazut, fata de una mai putin sigura, dar mult mai bine remunerata. La ultimul sondaj de opinie, 62% dintre intervievati au raspuns ca prefera un loc de munca prost platit, dar sigur, decat un loc de munca bine platit, dar nesigur, fata de numai 21% care ar alege un salariu mare. Reversul acestei atitudini a populatiei o reprezinta ponderea ridicata a cheltuielilor de consum, de peste 72% din totalul veniturilor pentru o gospodarie, si doar 0,8% din cheltuielile personale sunt orientate spre investitii. In Romania economiile populatiei sunt mult prea mici pentru a putea fi investite in economie, ca sursa de finantare a societatilor comerciale.
Evolutia pozitiva a principalilor indicatori calculati de Institutul National de Statistica si Studii Economice nu se regasesc in imbunatatirea nivelului de trai, care in ultimele luni s-a deteriorat constant. Reducerea puterii de cumparare a populatiei a determinat ca productia sa fie destinata mai mult exportului. Ponderea productiei destinata exportului in total livrari aferente fiecarei categorii economice, in perioada 1.01 – 31.05.2001, a fost de 74% pentru bunuri de folosinta indelungata, 46,2% pentru ramurile producatoare de bunuri de capital, 36,4% pentru bunuri intermediare, 12,7% pentru bunurile energetice si 5% pentru bunuri de uz curent. Populatia si-a redus si consumul de energie electrica, de la inceputul anului scaderea fiind de 5,2% comparativ cu anul trecut. Volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de comert cu amanuntul a fost mai mic cu 1%, in conditii comparabile, decat cel obtinut in perioada corespunzatoare a anului trecut, datorita reducerii cu 7,5% a volumului cifrei de afaceri realizata din vanzarile de produse alimentare. In schimb, ponderea auto-consumului este in crestere in gospodariile populatiei, in special in mediul rural, unde se practica o agricultura de subzistenta.
Veniturile populatiei sunt imune la PIB
19 iulie 2001, 12:00
Ultima modificare în 19 iulie 2001, 15:00
Cresterea inregistrata de productia industriala in primele cinci luni ale acestui an a necesitat un consum energetic superior aceleiasi perioade a anului trecut. In perioada 1.01 - 31.05.2001, productia industriala realizata s-a majorat comparativ cu perioada similara din anul 2000, cu 11,6% in volum absolut si cu 13,3% in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare, datorita cresterilor inregistrate in industria prelucratoare (+14,2%, respectiv +16,1%). Principalele
Etichete: arhiva,
implicata,
perioada
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook