Veniturile nete aproape că s-au dublat în ultimii zece ani în Ungaria, arată datele oficiale. În luna aprilie 2020, venitul lunar mediu brut a depăşit 1.100 de euro, notează agenţia maghiară MTI.
Potrivit celor mai recente date ale Oficiului Central de Statistică (KSH), referitoare la luna aprilie 2020, în Ungaria se conturează o imagine favorabilă: în primele patru luni ale anului în curs, venitul lunar mediu brut a fost de 388.000 de forinţi (1.088 euro), iar în luna aprilie nivelul acestuia era la 400.200 de forinţi (1.122 euro). Veniturile nete, ţinând cont şi de efectele facilităţilor acordate pentru familii, aproape că s-au dublat din 2010 încoace.
Protecţia salariilor şi a locurilor de muncă este principalul obiectiv al programului de sprijinire a salariilor, program lansat în vederea contracarării efectelor epidemiei – a declarat Sándor Bodó, secretar de stat responsabil pentru ocupare a forţei de muncă în cadrul Ministerului Inovaţiei şi Tehnologiilor (ITM).
Veniturile reale din Ungaria cresc necontenit de la începutul anului 2013
La nivelul economiei naţionale, veniturile brute şi nete au crescut în perioada ianuarie-aprilie cu 8,7% (în luna aprilie cu 7,8%). Luând în calcul creşterea medie a preţurilor de consum cu 3,9% în perioada ianuarie-aprilie, rezultatul evoluţiei a fost o creştere cu 4,6% a veniturilor reale, în comparaţie cu perioada identică a anului precedent, scrie agenţia maghiară MTI.
Sándor Bodó a subliniat faptul că, veniturile reale din Ungaria cresc necontenit de la începutul anului 2013, adică de 88 de luni. În ianuarie-aprilie 2020, comparativ cu datele de acum 10 ani, creşterea veniturilor brute a fost de 88,6%, cea a veniturilor nete, excluzând facilităţile, de 92,1%, iar veniturile nete împreună cu facilităţile pentru familii au înregistrat o creştere de 98,6%.
Un rol decisiv în creşterea veniturilor reale l-a avut ritmul intens şi constant de creştere a veniturilor brute şi nete atât în sectorul privat, cât şi în cel bugetar. În acest an, veniturile reale au crescut în majoritatea domeniilor: creşteri de 6% sau mai mari s-au înregistrat în industria construcţiilor, în comerţ, în domeniul reparaţiilor de maşini, dar şi în agricultură, silvicultură şi piscicultură.
Domeniile sferei private cu cele mai bune salarii sunt în continuare sectorul financiar cu 732.200 de forinţi (peste 2.053 euro), informatica şi comunicaţiile, cu 679.900 de forinţi (1.907 euro), precum şi sectorul energetic cu 623.800 de forinţi (aproape 1.750 euro). Evoluţia salariilor în sectorul privat se datorează în esenţă efectului direct şi al creşterii cu 8% a salariului minim şi a salariului minim garantat şi a măsurilor privind salarizarea în întreprinderile de servicii publice de stat.
Prognoza privind ocuparea forţei de muncă este cea mai optimistă în Ungaria, potrivit Comisiei Europene
Din punctul de vedere al creşterii salariului minim, de 8% în anul 2020, calculat în moneda naţională şi la paritatea puterii de cumpărare, Ungaria s-a situat pe locul nouă la nivelul ţărilor Uniunii Europene, a adăugat secretarul de stat.
În primele patru luni ale anului 2020, efectivul forţei de muncă în economia Ungariei a fost în medie de 3.099.000 salariaţi, cu 84.700 mai puţini (-2,7%) faţă de perioada similară a anului trecut. Regresul în ocuparea forţei de muncă a fost cauzat în mod decisiv de criza generată de epidemia de coronavirus. Totuşi, planul de acţiune pentru protecţia economiei, lansat de guvern în timp util, a contracarat cu succes situaţia de criză.
Programele de sprijinire a salariilor, coordonate de ITM, au reuşit până acum să menţină peste 225.000 de locuri de muncă. De sprijinirea salariilor în vederea salvării locurilor de muncă au beneficiat aproximativ 185.000 salariaţi, iar sprijinul salariilor pentru crearea de locuri de muncă a contribuit la angajarea unui număr de 25.000 de persoane. Pe lângă acestea, s-au înregistrat peste 16.000 de cereri pentru facilităţile acordate celor care lucrează în cercetare şi dezvoltare. Aceste programe au ajutat până acum peste 15.000 de societăţi să-şi păstreze angajaţii.
Potrivit unui raport recent al Comisiei Europene, prognoza privind ocuparea forţei de muncă este cea mai optimistă în Ungaria, dintre toate ţările membre ale UE