Veniturile Renault Group au scăzut cu 11,3% în intervalul iulie-septembrie, la 8,1 miliarde de euro, dar declinul s-a atenuat, comparativ cu cel de 30,8%, respectiv 16,9% în primul şi al doilea trimestru, potrivit datelor anunţate joi de producătorul auto francez.

Excluzând influenţa cursului valutar, declinul veniturilor a fost de 8,2%.Comenzile primite în intervalul iulie-septembrie au continuat trendul pozitiv din trimestrele anterioare, iar producţia din trimestrul al patrulea va fi cu 50% mai mare decât cea din perioada similară din 2008, se arată într-un comunicat al companiei.

În trimestrul al treilea, pe o piaţă stimulată de programele de casare auto, Renault a beneficiat de lansarea noilor modele New Megane, New Scenic şi Grand Scenic, precum şi Clio III phase 2.

Veniturile din operaţiunile auto au scăzut cu 11,2%, la 7,66 miliarde de euro. Excluzând impactul cursului valutar, declinul a fost de 8%.

Avans de 0,7% la cota de piaţă în Europa

În Europa, grupul a obţinut o creştere de 9,1% a înregistrărilor de maşini şi vehicule comerciale uşoare şi un avans de 0,7% a cotei de piaţă.

Vânzările de automobile de familie Megane au avansat în Europa cu 32%, în termeni anuali, pe un segment care a avansat cu 4%.

Brandul Renault a înregistrat în trimestrul al treilea prima creştere, de 2%, de la declanşarea crizei, în timp ce înmatriculările Dacia au avansat cu 88%.

Aceşti factori nu au compensat însă declinul general, la nivelul mixului de produse, astfel încât piaţa europeană a avut o contribuţie de 1,3 puncte procentuale la scăderea veniturilor grupului.

Activităţile din afara Europei au contribuit cu 4,6 puncte la reducerea veniturilor, impactul din regiunile America, Euromed şi Eurasia fiind amplificat de influenţa cursului valutar.

Divizia de finanţare a vânzărilor a avut o contribuţie de 438 de milioane de euro la veniturile grupului Renault, în scădere cu 12,7%, în termeni comparabili, comparativ cu trimestrul al treilea din 2008.

În primele nouă luni ale anului, veniturile grupului Renault au coborât cu 19,9%, la 24,1 miliarde de euro, de la 30,1 miliarde de euro în intervalul similar din 2008.

Grupul anticipează că în 2009 îşi va îndeplini obiectivul de a genera un flux pozitiv de capital şi de a-şi mări cota pe piaţa europeană.

SURSA:Mediafax