Potrivit raportului anual al OPEC publicat marţi, cele 12 state membre au câştigat în 2014 suma de 993,3 miliarde de dolari din exporturile petroliere, cu 11% mai puţin decât suma de 1.100 miliarde de dolari înregistrată în 2013. De asemenea, balanţa contului curent combinată a celor 12 state a scăzut cu 35% până la 273,6 miliarde de dolari, în condiţiile în care declinul exporturilor a fost însoţit de o creştere a importurilor. 

Scăderea veniturilor scoate în evidenţă problemele provocate statelor membre OPEC de decizia de a menţine producţia la un nivel ridicat într-un moment în care există o superofertă de petrol pe piaţă. La ultima reuniune ministerială din data de 5 iunie, OPEC a decis să menţină plafonul oficial de producţie al cartelului la 30 de milioane de barili pe zi. 

'Având în vedere preţurile scăzute din prima jumătate a anului, un alt an cu venituri mai mici de 1.000 de miliarde de dolari este posibil', a declarat analistul ING Bank, Hamza Khan. Potrivit acestuia, impactul asupra finanţelor guvernamentale ale unor state membre OPEC ar putea fi contracarat prin creşterea producţiei şi investiţii străine directe. 

Preţul ţiţeiului şi-a revenit în acest an, după ce s-a redus la jumătate anul trecut, urcând de la un minim de 45 de dolari per baril în ianuarie la 64,43 de dolari pe baril miercuri. 

Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat că dacă OPEC menţine producţia la nivelul actual până în trimestrul al treilea, producţia de petrol va depăşi cererea pentru cea mai lungă perioadă din ultimele trei decenii. Potrivit calculelor Bloomberg, aproape toate statele membre OPEC nu câştigă suficient de pe urma preţurilor actuale la petrol pentru a-şi echilibra bugetele. 

AGERPRES