După o fază de dezvoltare de peste 4 ani şi o perioadă de construcţie de aproximativ un an, liderul pe piaţa de electricitate din Austria, Verbund, a pus în funcţiune unul din cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa, în apropierea coastei Mării Negre.

Aproximativ jumătate din parcul eolian pe 225 MW este conectat la reţea, alte turbine eoliene urmând să fie conectate până în 2014.

Potrivit reprezentanţilor companiei, realizarea următoarei trepte de dezvoltare este planificată pentru începutul anului 2014.

‘Energia eoliană este completarea ideală pentru hidroenergie, pe care se concentrează producţia noastră, iar România oferă condiţii cadru bune pentru investiţia noastră’, a spus Wolfgang Anzengruber.

Parcul eolian se situează la circa 250 kilometri de Bucureşti, în Dobrogea. Aici condiţiile de vânt sunt la fel de favorabile, a explicat Wolfgang Anzengruber, ca şi cele de la Marea Nordului din Germania, oferind condiţii optime pentru realizarea unui proiect de o astfel de anvergură.

Directorul general al companiei a precizat că 88 de turbine eoliene pot produce anual în total 540 GWh de energie electrică, furnizând energie curată către circa 350 de mii de gospodării din România.

Injectarea energiei eoliene curate în reţeaua românească de curent este asigurată de staţia electrică de 400 kV construită de Verbund.

‘Cu cei peste 200 MW am atins ţelul pe care ni l-am propus. În orice caz, energia eoliană din regiune mai are potenţial de dezvoltare – Dobrogea este una dintre regiunile cu cea mai mare putere a vântului din Europa, scopul fiind utilizarea celor mai bune locuri din Europa pentru fiecare tehnologie în parte’, a adăugat Wolfgang Anzengruber.

SURSA: Agerpres