Pe cât de simplă este, pe atât de mulți șoferi încalcă regula pentru verde intermitent la semafor pentru că nu o cunosc. Ce trebuie să faci?
Ce facem la verde intermitent?
Problemele în trafic cauzate de culoarea verde intermitentă a semaforului sunt destul de serioase pentru șoferi. Mulți dintre aceștia nu sunt conștienți de semnificația acestei culori. Și se pot confrunta cu confuzie sau chiar agresivitate în trafic, claxonând fără să înțeleagă riscurile implicate.
Culoarea verde intermitentă a semaforului de dreapta indică faptul că accesul în intersecție este permis. Însă nu conferă prioritate. Atunci când intenționezi să virezi la dreapta și semaforul este în acest mod, este necesar să acorzi prioritate. Atât pietonilor care se află pe trecere, cât și tuturor mașinilor din intersecție. Indiferent de direcția lor de deplasare.
Viorel Teacă, un fost polițist din Sibiu, cu o experiență de peste trei decenii în domeniu, a clarificat această dilemă legată de semnificația culorii verzi intermitente prin intermediul rețelelor de socializare.
„Nu ai prioritate, dar te lasă să treci”, spune Viorel Teacă, pe Facebook.
Multe persoane nu cunosc semnificația verdelui intermitent, iar de aici apar numeroase momente neplăcute în trafic” a spus Teacă.
Claxonatul se lasă cu amendă consistentă
Fostul polițist a menționat că acel verde poate aduce confuzie pentru cei care nu sunt familiarizați cu regulile de circulație. El a explicat că, similar cu semnificația unui semafor pe roșu, acest verde permite șoferilor să treacă prin intersecție. Cu condiția să nu pună în pericol pe nimeni și să acorde prioritate pietonilor care traversează și altor vehicule. Scopul său este de a menține fluiditatea traficului la intersecție. În situația în care un șofer dorește să meargă înainte de pe prima bandă în timp ce semaforul arată verde intermitent pentru a vira la dreapta, Viorel Teacă a subliniat că legea nu impune acordarea priorității în această situație.
„Se întâmplă să văd șoferi care opresc la verde intermitent, deși semnalizează că vor vira în direcția indicată de verde intermitent. De asemenea, se întâmplă ca cineva din coloană, care vrea să vireze dreapta, îi claxonează agresiv pe cei aflați în fața sa, pentru că stau la roșu, dorind să meargă înainte sau la stânga, drumul având o singură bandă pe sens.
În cele din urmă, taie nervos linia continuă, intră pe contrasens și virează dreapta înjurând copios. Mai sunt și situații în care pe banda 1 avem marcaj înainte și la dreapta, iar cei de pe banda 1 primesc claxoane de la cei din spate, că ei au verde intermitent și vor la dreapta – asta în condiția în care nu există semnalizată obligativitatea preselectării”, a comentat o cineva la postare.
Astfel, cei care se încadrează pe banda întâi într-o intersecție în care există și un semafor verde intermitent nu sunt obligați să vireze la dreapta.
Cei care claxonează pentru a li se elibera banda și pentru a li se permite virajul la dreapta sunt pasibili de amendă pentru că, potrivit Codului Rutier, claxonul poate fi utilizat doar pentru a evita un pericol iminent.
Șoferii nu pot folosi semnalul la o distanță mai mică de 25 de metri de cei cărora li se adresează avertismentul sonor.
Poliția îi poate sancționa pe cei care folosesc abuziv claxonul cu amendă din clasa a două sancțiuni, cu 4 sau 5 puncte-amendă, echivalentul a 680 sau 825 de lei.