Programul naţional de formare Green Works a fost pus pe picioare la sfârşitul anului 2010 de către Ministerul Educaţiei de la Dublin. Cu sprijin financiar din partea Fondului pentru Activarea Pieţei Muncii şi Fondului Social European, în noiembrie 2010 a fost deschisă reţeaua centrelor de formare din cadrul programului. Reţeaua este alcătuită din cinci centre regionale (în oraşele Dublin, Cork, Kilkenny, Sligo şi Tipperary) şi este coordonată de un consorţiu compus din patru institute de formare. 
Întregul program este dedicat persoanelor neangajate şi studenţilor şi se distinge prin faptul că toate modulele de formare sunt adaptate după principiile şi provocările dezvoltării durabile. Programa este împărţită în cinci arii tematice majore: construcţii, antreprenoriat, turism, exploatarea terenurilor şi aptitudini practice. Toate aceste teme sunt predate în contextul dezvoltării durabile şi corespund competenţelor institutelor de formare implicate în proiect.

Irlandezii chiar învaţă despre dezvoltare durabilă
O privire şi mai atentă asupra modulelor de formare ne indică nivelul avansat la care este predată dezvoltarea durabilă în Irlanda. Astfel, un participant la modulul construcţii va fi iniţiat într-o serie amplă de subteme: materiale de construcţii durabile, sisteme de monitorizare şi eveluare a consumului energetic, amenajări interioare sau utilizarea unor software-uri de design şi renovări sustenabile. Modulul de antreprenoriat durabil cuprinde, la rândul său, mai multe teme de interes, de la principiile şi pieţele economiei verzi până la rolul reţelelor de socializare şi al Internetului în promovarea afacerilor. Modulele de turism şi exploatare a terenurilor sunt interdependente, ambele abordând relaţia dintre mediul înconjurător şi beneficiile reale, măsurate în cifră de afaceri, pe care orice antreprenor le poate obţine dacă integrează în afacerea sa principii elementare de protecţie a mediului şi alege să promoveze ecologia ca stil de conservare a capitalului turistic pe care îl are Irlanda.

Ce se întâmplă în practică
Însă, dintre toate cele cinci module integrate în Green Works, cel dedicat aptitudinilor practice face notă discordantă. Participanţii nu mai sunt invitaţi să gândească macro, ci sunt provocaţi să-şi analizeze şi să-şi adapteze stilul de viaţă după principiile dezvoltării durabile. În viziunea formatorilor, abilitatea de a-ţi repara singur bicicleta nu este doar o condiţie obligatorie pentru orice proprietar de bicicletă, ci poate deveni cu uşurinţă o meserie respectabilă în comunitate. Asta, bineînţeles, după ce ai deprins arta de a-i convinge pe cei din jur că bicicleta înseamnă transport alternativ şi sănătate. Cursul de abilităţi practice ajunge chiar şi în bucătăriile beneficiarilor. Aici, orice cursant este iniţiat în arta gătitului ecologic, dar şi în compostarea deşeurilor casnice. Per ansamblu, acest curs încearcă să convingă că orice acţiune, aparent banală şi strict legată de stilul nostru de viaţă, are un impact asupra mediului înconjurător şi asupra dezvoltării durabile a societăţii. Spre deosebire de celelalte module de formare, acesta este singurul care nu se încheie cu un certificat de competenţă din partea statului irlandez. Totuşi, efectele pe termen lung ar putea fi mult mai semnificative, deoarece în cadrul acestor cursuri practice oamenii au ocazia să se reeduce, întregul proces începând din propria gospodărie. 

O afacere durabilă
Decizia autorităţilor irlandeze de a paria pe cartea dezvoltării durabile pare cel puţin riscantă într-un climat dominat de criza economică şi de obsesia economiilor naţionale pentru relansare. Totuşi, o privire mai atentă asupra Planului de Dezvoltare irlandez pentru perioada 2007 – 2013 ne oferă un răspuns. Nu este vorba despre risc sau lipsă de respect faţă de banul public, ci despre consecvenţă. Un program naţional de 184 de miliarde de euro, intitulat Transformarea Irlandei – O viaţă de calitate pentru toată lumea, nu lasă loc de concesii şi interpretări. Iar cele 20 de milioane de euro investite în Green Works nu sunt doar o sumă alocată de guvernul irlandez, ci o afacere durabilă.  

Acest studiu de caz face parte din colecţia de resurse a primei comunităţi de practică pentru dezvoltare durabilă din România. Comunitatedurabila.ro îşi propune să ofere celor interesaţi un instrument colaborativ de învăţare pentru dezvoltare durabilă şi reuneşte în acest sens experţi şi manageri de proiecte din domenii diverse, cu toţii motivaţi să dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.

Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeşte în oameni!” iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu ActiveWatch şi implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.