Update: Instanța a admis cererea și a retras certificatul de revoluționar al lui Ion Iliescu. Decizia nu este definitivă.
TMB în dosarul caf nr 20208/3/2022
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Respinge cererea de chemare în judecată formulată de către reclamant în contradictoriu cu pârâtul Administrația Prezidențială ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă Admite cererea de chemare în judecată formulată de către reclamant în contradictoriu cu pârâtul Iliescu Ion. Admite cererile de intervenție accesorie formulate de către intervenienți în favoarea reclamantului. Anulează certificatul preschimbat de luptător remarcat prin fapte deosebite LRM-I seria 00011 emis pe numele pârâtului. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul București – Secția a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal. Pusă la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 25.03.2025.
Document: Hotărâre 2969/2025 25.03.2025
Ion Iliescu rămâne fără certificatul de revoluționar
Știrea inițială: Tribunalul București a acceptat o cerere formulată de Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist și a anulat certificatul de revoluționar acordat fostului președinte Ion Iliescu.
„Admite cererea de chemare în judecată formulată de către reclamant în contradictoriu cu pârâtul Iliescu Ion. Anulează certificatul preschimbat de luptător remarcat prin fapte deosebite LRM-I seria 00011 emis pe numele pârâtului. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal”, se arată în decizia tribunalului.
Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist, instituție aflată sub autoritatea Guvernului, a solicitat în instanță anularea și retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluției din 1989 acordat fostului președinte Ion Iliescu.
Conform unui document emis de reclamant, o comisie din cadrul Secretariatului a constatat, pe baza CV-ului publicat pe internet și a materialelor de presă, că Iliescu a devenit membru al Uniunii Tineretului Comunist în 1944 și al Partidului Comunist Român în 1953, avansând ulterior în carieră și devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist în 1956 și membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.
„Având în vedere faptul că în 1971, a deţinut funcţia de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcţia de conducere deţinută la UTC al PCR, comisia constată că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea 242. (…) De prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale PCR, motiv pentru care în unanimitate decide demararea procedurii administrative de anulare a Certificatului LRM”, se arată în documentul citat.
Facilitățile de care beneficiază cei cu certificat de revoluționar
Persoanele care dețin certificatul de revoluționar beneficiază de o serie de facilități, printre care se numără: prioritate la achiziționarea sau închirierea de locuințe din fondul de stat, facilități la credite imobiliare, medicamente gratuite, acces liber la sanatorii și baze de tratament, transport urban gratuit pe mijloacele de transport în comun, scutirea de plata taxelor și impozitelor pentru clădiri și terenuri, precum și posibilitatea de a cumula pensia cu orice alte venituri.
Procedurile pentru anularea certificatului de revoluționar au fost demarate în iunie 2022, în urma unei cereri depuse de Asociația 21 Decembrie, care susținea că Ion Iliescu nu îndeplinește condițiile necesare pentru a obține titlul de luptător pentru victoria Revoluției.
Ion Iliescu a condus România de trei ori
Ion Iliescu a condus România de trei ori: ca președinte al FSN între 22 decembrie 1989 și 1992, apoi ca președinte ales între 1992-1996 și între 2000-2004.
Fostul președinte a fost trimis în judecată de două ori în dosarul „Revoluției”, însă de fiecare dată dosarul a fost returnat de instanțe la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei.
Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că, pentru a legitima venirea sa la putere după fuga lui Ceaușescu, ar fi inițiat o operațiune sistematică de manipulare a opiniei publice, acțiune desfășurată de cadrele militare cu funcții de conducere ale Ministerului Apărării Naționale. Consecințele acestei acțiuni au fost un număr semnificativ de victime, răniți, suferințe psihice și privări grave de libertate.