Comparabil cu celelalte pieţe de acţiuni din Europa Centrală şi de Est, Bursa de Valori Bucureşti nu este scumpă deloc, spune Henning Eßkuchen, director pentru CEE Equity Research în cadrul Erste Group. Titlurile listate la BVB se tranzacţionează cu un discount de 14% faţă de consensul pieţei pentru ceea ce înseamnă multipli echitabili, în timp ce, în medie, investitorii plătesc un premium de 17% pentru plasamentele de equities în regiune. Pe de altă parte, piaţa românească nu mai este nici într-atât de ieftină pe cât ne obişnuise în ultimul timp, avertizează Eßkuchen într-un interviu pentru Capital.
La un şoc bursier pe pieţele mari, România nu ar fi capabilă să absoarbă impactul valului de vânzări, însă BVB oferă investitorilor două avantaje: acela de a nu fi înglobat şi la nivel corporativ povestea creşterii economiei locale din ultimii ani şi pe acela de a avea listate pe platforma sa mai multe companii cu profil defensiv. De regulă, fondurile de investiţii caută bursele ţărilor emergente pentru creştere. Piaţa de la Bucureşti are însă şi „ingrediente defensive”, respectiv companii din sectorul energetic cu politici de dividend care conferă un confort investitorilor, observă Eßkuchen.
Recomadare de prudenţă pentru ceva ce poate fi, totuşi, o surpriză plăcută
Raportul Erste Group pentru strategia de investire în Europa Centrală şi de Est în trimestrul al doilea dat publicităţii săptămâna trecută menţionează faptul că pe segmentul de equities „CEE nu este tocmai ieftină”, în contextul în care aceste economii vor urma, cel mai probabil, tendinţa unei creşteri anemice a ţărilor din vest. Grupul bancar austriac rămâne pozitiv faţă de Austria, Ungaria şi Republica Cehă, pariul lor reprezentându-l Polonia care ar urma să îşi înglobeze şi în preţurile acţiunilor povestea sa favorabilă din punct de vedere macroeconomic.
„Rămânem prudenţi pentru pieţele mai mici ca urmare a problemelor de mărime, chiar dacă tendinţa pe termen scurt privind creşterea câştigurilor indică un trend pozitiv”, spune studiul citat cu referire directă la România şi Croaţia. Pentru piaţa de la Bucureşti, unde recomandarea de alocare se menţine neutră, există posibilitatea unei surprize: „România poate fi bună pentru o surpriză, prezumând că fluxurile de capital către pieţele de frontieră se aventurează mai mult în regiune.”
Cum arată multiplii de la BVB faţă de Bursele din regiune
Tendinţa rămâne de îmbunătăţire a percepţiei investitorilor faţă de România, spune Eßkuchen care crede că piaţa bursieră locală are capacitatea de a surmonta perioada de secetă în oferte publice pe care o parcurgem. Pentru aceasta există însă o condiţie: să ne ţinem de promisiunile pe care noi înşine le facem. Problema principală rămâne de lichiditate, acesta fiind probabil şi motivul pentru care acţiunile româneşti nu au răspuns la avansul economic al ultimilor ani. Pentru anul în curs banca are o proiecţie de majorare cu 2,8% a Produsului Intern Brut, iar pentru 2016 prognoza include o creştere de 3,0%.
„România nu a fost capabilă să transfere povestea sa macro într-un succes la nivel corporativ, în timp ce aspectul dividendelor ar trebui să rămână atractiv”, spune şi raportul Erste. Conform acestuia, Bursa de Valori Bucureşti, cu un indicator P/E de 9,3 se află în aceeaşi zonă de evaluare cu Grecia (10,8) şi Turcia (9,6), semnificativ sub media de 13,5 la nivel regional. Cele mai ridicate valori le afişează Austria (14,3), Republica Cehă (14,1) şi Polonia (13,8), urmate îndeaproape de Ungaria (13,4) şi Croaţia (13,1).
Ca medie, acţiunile din Europa Centrală şi de Est se tranzacţionează cu un premium de 17%, comparativ cu Bursele din zona euro al căror premium este de 28%, iar multiplii ajung de 17 ori sau chiar 18 ori câştigurile estimate petru următoarele 12 luni. „Multiplii din România nu oferă acelaşi discount ca înainte, dar vedem discountul de 14% faţă de media P/E ca un tampon atractiv”, mai spune sursa citată.
Din punctul de vedere al randamentului dividendelor, piaţa românească este cea mai atractivă, cu un nivel de 5,8%, pe locul doi abia venind cu 4,4% Bursa de la Varşovia. Croaţia (4,1%), Republica Cehă (3,9%), Slovenia şi Rusia, cu câte 3,8% devansează Turcia (3,1%), Austria (3,0%), dar şi codaşa Grecia (1,3%).
Banii de la BCE nu sunt o poveste pentru România
Ce poate aduce avansul cotaţiilor la BVB? În niciun caz nu lichiditatea de la Banca Centrală Europeană, tema majoră de pe bursele mature din ultimele luni. Eßkuchen afirmă că banii pompaţi de BCE pot ajunge doar ca efect de runda a doua sau runda a treia pe piaţa românească, după cum vor ajunge probabil în întreaga regiune într-un climat al dobânzilor mici. Nu va fi, însă, o poveste aparte pentru Bursa de la Bucureşti sau pentru piaţa de capital românească în general, a întărit analistul financiar austriac.
TGN, SNG, TEL, FP – da; SNP – nu
Erste se uită cu atenţie la cinci acţiuni de la cota BVB: OMV Petrom (SNP), Transgaz SA (TGN), Romgaz SA (SNG), Transelectrica (SA) şi Fondul Proprietatea (FP). „Continuă să ne placă acţiuni precum Transgaz şi vedem deopotrivă potenţial de apreciere pentru Romgaz”, spune raportul pentru strategia de investiţii pe equities a trimestrului al doilea din 2015. Pentru acţiunile SNG este acordată o recomandare „acumulează” cu un preţ-ţintă de 39,6 lei/acţiune, cu 14,45% peste ultima valoare de închidere a săptămânii trecute de 34,6 lei/acţiune. Argumentul îl reprezintă majorarea preţurilor interne la gaze, dar şi distribuirea a 85% din profit sub formă de dividende.
Eßkuchen a menţionat la întâlnirea cu noi şi titlurile Transelectrica, atractive prin expunerea la companiile de dividend, dar şi având în vedere fluxurile de numerar operaţionale. Fondul Proprietatea este departe de a-şi fi epuizat povestea programelor de răscumpărări, iar listarea secundară la Londra este în măsură să aducă încă valoare pentru investitori, a adăugat analistul austriac. Fondul este, de altfel, una dintre cele două societăţi româneşti care este inclusă în topul acţiunilor urmărite de Erste, fiind situată pe locul al 15-lea, cu o expunere de 2,88% din totalul alocărilor.
Cealaltă companie, prezentă pe locul al 25-lea, cu 1,66% din expuneri, este OMV Petrom. Faţă de aceasta Eßkuchen recomandă prudenţă având în vedere cotaţiile joase ale ţiţeiului din pieţele internaţionale. „Petrom suferă ca urmare a preţurilor coborâte la petrolul brut, ceea ce nu va fi compensat de creşterea preţurilor la gaze în România”, spune şi raportul Erste care oferă verdictul „vinde” pentru acţiunea SNP. Preţul-ţintă este de 0,325 lei/acţiune, cu 7,14% sub preţul de închidere al săptămânii trecute de 0,35 lei/acţiune. Tăierea de dividend la 0,0112 lei/acţiune, faţă de 0,0308 lei/acţiune în anul precedent, este menţionată ca motiv al recomandării negative, alături de un declin de 2-4% al producţiei şi de veniturile în scădere.