În urma evaluării activității guvernului federal, elitele Germaniei au concluzionat că cea mai bună perioadă a țării s-a terminat. Așadar, Germania se află în curs de dezindustrializare.
Managerii și antreprenorii de top din Germania sunt de părere că țara a cunoscut cei mai buni ani ai săi, iar de acum în colo, economia sa va începe să scadă.
În fiecare an, institutul de cercetare de opinii Allensbach conduce un panel de elită în numele FAZ, în care circa 500 de factori de decizie din politică, afaceri și administrație sunt chestionați pe teme de actualitate. Ei bine, rezultatul de acest an este unul devastator.
Nemții își pierd încrederea în politicieni
58% dintre reprezentanții afacerilor consideră că Germania și-a depășit apogeul. Pe de altă parte, 63% dintre politicienii chestionați cataloghează această evaluare ca fiind „prea pesimistă”. În vara lui 2022, majoritatea respondenților au spus că economia germană este pe o tendință descendentă. Anul acesta însă, numai 22% cred că lucrurile se vor redresa.
Devastator este și verdictul legat de cei doi miniștri verzi Annalena Baerbock și Robert Habeck. Anul trecut, 91% dintre respondenți considerau că aceștia au făcut treabă bună. Ei bine, în 2023, ministrul de externe scade la 49%, în timp ministrul Economiei Habeck chiar se prăbușește la doar 24%.
Cel mai bine s-a situat ministrul Apărării, Boris Pistorius, cu 95%. Ministrul de Finanțe Christian Lindner (FDP) a crescut de la 43% în urmă cu un an la 65% în prezent.
Germania, în curs de dezindustrializare
Predicțiile sunt sumbre în ceea ce privește situația economică generală din Germania. 69% dintre cei chestionați consideră că preocupările legate de dezindustrializarea țării sunt realiste. Numai 17% sunt de părere că economia Germaniei își va recăpăta competivitatea.
În acest context, este surprinzător că 52% din conducerea de vârf sunt în favoarea unui preț al energiei electrice industriale, mult mai puțin decât s-ar crede, după apelurile puternice pentru un preț subvenționat al energiei electrice din partea „asociațiilor și marilor corporații”.
Astfel, trei sferturi dintre respondenți sunt nemulțumiți de politica energetică a coaliției. 53% dintre factorii de decizie sunt îngrijorați că în viitor, necesarul de alimentare nu mai poate fi acoperit în mod fiabil.
Energia electrică s-ar putea scumpi
Spre deosebire de politicienii germani care susțin, de luni de zile, că energia electrică se va ieftini datorită retragerii energiei nucleare și a extinderii în direcția energiei eoliene și energiei solare, Roland Busch, directorul general al Siemens AG (un conglomerat tehnologic multinațional german), este convins că suntem amenințați de un nou val de scumpiri, care va duce la mărirea prețurilor energiei electrice.
„Ma aștept la creșterea prețurilor la energie electrică”, a avertizat el.
„În prezent, se discută mult despre provocările cu care se confruntă economia germană. Prețurile la energie sunt mari. La fel și impozitele și salariile. Mult prea multă birocrație, infrastructura se prăbușește și lipsesc muncitorii calificați. Multe companii preferă în prezent să investească în străinătate”, a adăugat el.