Tudorel Toader a explicat că motivarea respingerii candidaturii lui Călin Georgescu de către BEC este clară și bine fundamentată. El a subliniat că BEC a avut dreptul să ia această decizie, făcând referire la Constituție, legislația relevantă și jurisprudența Curții Constituționale (CCR). Toader a mai adăugat că, dacă Georgescu va contesta decizia BEC la CCR, Curtea nu poate invalida decizia, întrucât BEC a folosit argumentele stabilite de CCR.
„Eu cred că motivarea este clară și este cuprinzătoare. Să nu ne imaginăm că BEC-ul și-a depășit competențele, că n-avea dreptul să decidă în acest sens pentru că BEC-ul, practic, în partea introductivă a deciziei, ne arată temeiul juridic, în ce bază a decis soluția pe care o știm și ne face trimitere la Constituție, legea fundamentală, la jurisprudența Curții Constituționale și la legea 370 / 2004 privind alegerea președintelui. BEC-ul ne mai spune ceea ce știam de bună seamă faptul că jurisprudența CCR face parte din ordinea constituțională,” a explicat Tudorel Toader.
S-au folosit argumentele CCR
Dacă Georgescu va contesta decizia BEC la CCR, „Curtea n-are cum să invalideze ceea ce a decis BEC-ul pentru că a folosit argumentele CCR,” a precizat fostul judecător CCR.
„BEC-ul a analizat condițiile de fond și de format, cum spune legea 370, dar a analizat și fondul candidaturii, pentru că, spune BEC-ul în motivare, faptul că trebuie, pe de o parte, verificată conformitatea cu cadrul constituțional, pe de altă parte, conformitatea subsidiarității în raport de condițiile candidaturii la funcția supremă în statul român. De aceea, BEC-ul a evocat deciziile Curții Constituționale. Practic, Curtea n-are cum să invalideze ceea ce a decis BEC-ul pentru că a folosit argumentele CCR-ului pentru simplul motiv că deciziile Curții sunt obligatorii pentru toată lumea, persoane fizice, juridice, autorități, deci inclusiv și pentru BEC, iar Curtea Constituțională își valorifică propria jurisprudență,” a adăugat Tudorel Toader.
La Călin Georgescu prevalează aspectele fundamentale
Biroul Electoral Central (BEC) a justificat, duminică seară, respingerea candidaturii lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale, afirmând că decizia s-a bazat pe aspectele fundamentale deja clarificate de Curtea Constituțională. BEC a subliniat că persoanele care doresc să candideze trebuie să respecte Constituția și să protejeze democrația, criterii pe care Georgescu nu le îndeplinește.
De asemenea, BEC a menționat că anularea alegerilor din trecut din cauza candidaturii lui Georgescu face imposibilă înscrierea acestuia pentru un nou mandat. Decizia poate fi contestată la Curtea Constituțională.
BEC a subliniat că analiza aspectelor formale ale candidaturii nu trebuie să prevaleze în fața celor fundamentale, deja clarificate de Curtea Constituțională, pentru a evita ca o candidatură cu deficiențe fundamentale să ajungă să parcurgă întregul proces electoral și să fie invalidată ulterior.