Călin Georgescu, cale liberă spre Cotroceni?

Călin Georgescu, cale liberă spre Cotroceni? Tudorel Toader a spus, marți seară, că acesta va putea sau ar trebui să poată candida la alegerile prezidențiale.

Fostul ministru al Justiției a recunoscut însă că procedura electorală nu poate fi afectată doar prin infracțiuni penale, adăugând că judecătorii CCR pot lua în calcul și manipulările sau influențele externe.

„Rămâne neclar dacă Georgescu, care se opune sprijinului României pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei, va avea voie să candideze din nou pentru funcția de președinte”, precizat Reuters într-un articol.

Politico a tras un semnal de alarmă, subliniind că, dacă nu va fi interzis, Georgescu ar putea câștiga alegerile.

„Prin urmare, în opinia mea, în lipsa unor fapte imputabile lui Călin Georgescu, acesta ar trebui, va putea să candideze și românii să voteze. Știm noi fraza aceea care este scrisă în multe decizii ale Curții Constituționale, care spune așa: că esența democrației este faptul că minoritatea se exprimă și majoritatea decide. Prin urmare, poporul va avea președintele pe care îl dorește pe de-o parte, pe care îl merită pe de altă parte.

Să nu uităm ceva. Faptul că în campanie se fac tot felul de enunțuri, tot felul de promisiuni, care sunt de captațio, să atragă alegătorul. Multe dintre afirmații nu intră în competențele președintelui. Și oricine va fi ales, va ieși din retorica electorală și va intra în constrângerile, să spunem, demnității de președinte, care este o jumătate a puterii executive, în colaborare loială cu toate celelalte, dar nu poate să-și depășească competențele, de a intra într-un conflict juridic de natură constituţională, ceea ce noi am mai văzut în perioada trecută”, a spus Tudorel Toader.

Tudorel Toader
Tudorel Toader (SURSA FOTO: Facebook, Tudorel Toader)

Se poate repeta precedentul Dianei Șoșoacă?

Întrebat dacă se poate repeta precedentul Dianei Șoșoacă, el a răspuns că Georgescu a fost validat de Curtea Constituțională, a trecut de BEC și nu i s-au identificat fapte similare celor care au fost reținute în cazul liderului SOS România.

„Hotărârea privind-o pe Șoșoacă cu nume și prenume s-a referit la persoană, hotărârea de anulare a alegerilor s-a referit la procesul electoral, la încălcări ale procedurii de alegere a președintelui. Dar eu cred că a depășit momentul acesta și va fi judecat, în ghilimele, pe baza faptelor, dacă vor fi dovedite sau nu, care au stat la baza anulării alegerilor. Aici este cheia.

Au fost anulate alegerile. Să vedem de ce, cine a viciat voința alegătorului, cine a încălcat procedurile electorale. Și din această perspectivă eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida”, a spus acesta.

Ca răspuns la observația realizatorului, conform căreia eventualele fapte sau dovezi ar trebui validate definitiv de o instanță, Tudorel Toader a declarat:

 „Da, dacă vorbim de fapte penale. Dacă-s fapte penale, nu are timp să le tranșeze, să le stabilească definitiv instanța de judecată. (…) Sigur, (pot fi și alte fapte care să nu fie penale și care pot fi luate în considerare de Curtea Constituțională – n.r.). Sunt contravenții, sunt manipulări, influențe ale voinței alegătorului, care n-au conținut penal. Că toată procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal”.

CCR nu avea niciun drept să anuleze alegerile prezidențiale

Recent, Petre Lăzăroiu a declarat că Curtea Constituțională a României (CCR) nu avea niciun drept să anuleze alegerile prezidențiale. El a explicat că doar CCR poate revizui decizia din 6 decembrie, care a provocat protestele a zeci de mii de români. Legea privind organizarea Curții Constituționale permite acest lucru, deoarece procedura 6 este completată cu reguli din dreptul civil, ceea ce ar face posibilă o revizuire.

Potrivit acestuia, CCR nu avea autoritatea de a anula alegerile, deoarece, conform articolului 146 din Constituție, CCR doar supraveghează procesul electoral și confirmă rezultatele, care însă sunt stabilite de BEC, nu de Curte.

Lăzăroiu a explicat că, potrivit legii de organizare și funcționare a CCR, procedura 6 este completată cu dispoziții din dreptul civil, ceea ce ar face posibilă o revizuire. El a subliniat că CCR nu avea dreptul de a anula alegerile, deoarece, conform articolului 146 din Constituție, CCR doar supraveghează procedura de alegere a președintelui și confirmă rezultatele, care sunt stabilite de BEC. Lăzăroiu a precizat că BEC este cel care conduce alegerile, nu CCR, care doar supraveghează procesul, declarând acest lucru în cadrul unei intervenții la Realitatea Plus. Mai multe puteți citi aici.